2012. július 29., vasárnap

Recept | Áfonya lekvár

Múlt hétvégén szüleim áfonyát szedtek, bő 7 kg-t! :) Még soha nem volt ennyi áfonyánk. :) Így lett belőle lekvár, kompót, pálinka is, sőt, még a fagyasztóba is került szűkebb téli estékre. :)


A lekvárokat mi majdnem mindig ugyanarra a sémára főzzük, így ez is úgy készült, mint a málnalekvár.



 Ahogy én készítettem: Kb. 3 kg áfonyát citromlével "kikent" lábasba tettem főni. Kb fél óráig főztem, közben kavargattam is, hogy nehogy odakapja az alja. Ezután beletettem egy kg cukrot. Szüleim szerint nem volt elég édes, így még került bele 20-30 dkg. //Nekem ez már a "töménycukor" mennyiségnek számít, de szüleim szerint pont jó. Pedig általában én vagyok az édes szájúbb... na mindegy, majd ők megeszik, mert ez nekem már valóban túl édes, egy kiskanál után már futok víz után.) Nos, maradjunk annyiban, kerüljön bele 1 kg aztán még Ízlés szerint lehet bele tenni. Ezt még egy órán keresztül főztem így, azért ilyen sokáig, mert nem akart sűrűsödni. De végül pont jü lett az állaga, sőt, még ennyire sűrű sosem volt, de legalább nem jártunk úgy, mint az idei eperrel. //Az annyira folyik, hogy az eperdarabkákat kiszedve/leszűrve akár eperméznek is hívhatnánk^^//
Amíg fő a lekvár, előkészítjük az üvegeket. Mi mindig kimossuk őket, majd a meleg sütőben szárítjuk. Ez most sem történt másképp. 
Mielőtt leoltanánk a tüzet, egy kis tálkába kiveszünk egy kevés lekvárt, amelybe étkezési szalicilt keverünk, majd a tálka tartalmát belekeverjük a lábasunkba. 
Ezután levesszük a tűzről, és a még meleg üvegekbe öntjük, légmentesen lezárjuk, majd dunsztoljuk.


Az áfonya a citromlé ellenére is megfogta a lábos falát, de Édesanyám ecet segítségével könnyedén letisztította. :)

Guszta, igaz? És tudjátok, mennyire egészséges? :) Az áfonyát cukorbetegeknek is tudom ajánlani, hisz nagyon jót tesz nekik. Azonkívül rengeteg betegségre jó. Emlékszem, mikor kicsi voltam, és ment a hasam, mindig áfonyalekvárt kellett ennem.

Ti szeretitek az áfonyát? Hogyan szoktátok télen fogyasztani?

Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből