2014. január 27., hétfő

Recept | Tejbegrízes-almás süti

Ezt a finomságot a tegnap készítettem el, a Blogkóstoló mostani fordulójára. Egy kis csavar van a dologban, mert valójában 4Gyerek blogját, akinek amúgy a Blogkóstolót is köszönhetjük, az előző fordulóban kaptam társnak, de akkor csak annyira futotta sajnos az időmből, hogy a receptet kiválasszam a blogról. Nem is éreztem fairnek, hogy erre a fordulóra is jelentkezzek. Írtam Linyahnak, a mostani, 14. forduló háziasszonyának, hogy nevezhetek-e én is a múltkori blogpárommal, legnagyobb örömömre elfogadta, én pedig remélem, hogy 4Gyerek bloggerinájának is tetszik majd a végeredmény, és elnézi nekem, hogy egy fordulóval később sikerült csak teljesítenem. :)



A tejbegríz sosem volt a kedvencem gyerekkoromban, aztán 11-12 éves koromban megkedveltem, azóta nagyon szeretem, bár tény, hogy már nagyon ritkán készítünk.
Nem volt itthon élesztő, sem sárgabarack, így kicsit variáltunk Édesanyámmal a recepten. A sütés jó móka volt, az egész család beledolgozott. :) Édesanyám főzte a tejbegrízet, Édesapám hámozta, szeletelte az almát, én pedig a többit.^^
A gyümölcsöt bármilyen másikkal lehet pótolni, 4Gyerek például sárgabarackkal készítette.

 
Hozzávalók
A tésztához: 45 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, egy csipet só, pár csepp ecet vagy citromlé , 1,8 dl tej, 1 tojás, 7,5 dkg cukor, 5 dkg vaj, kevés citromhéj, vanília aroma;
A tejbegrízhez: 8 dl tej, 18 dkg gríz (búzadara), 12 dkg cukor, 5 tojás;
A tetejére: 1 kg alma, őrölt dió (de lehet kókusz, mandula vagy bármi, ami az alma vagy más gyümölcs nedvességét felszívja),1 kávéskanál őrölt fahéj, egy csipet őrölt gyömbér, cukor, ha a gyümölcs nem elég édes.

Elkészítés:
1. A tejbegrízhez a hideg tejbe belekeverjük a búzadarát, így nem fog csomókásodni, majd folyamatos keverés mellett főzzük. Addig kavarjuk, míg a gríz besűrűsödik, megfő a tejben. Ekkor a tüzet lezárjuk és hagyjuk, hogy a tejbedaránk teljesen kihűljön. Nekünk jót tett, hogy kitettük a balkonra hűlni. :)
2. Amíg a tejbedara hűl, elkészítjük a tésztát. A lisztet leszitáljuk, egyik sarkába beleöntjük a sütőport,melyet a csipet sóval és az ecettel/citromlével felfuttatunk. 
3. A langyos tejben felolvasztjuk a vajat, majd a liszthez öntjük. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, a tojást is és elkezdjük a dagasztást. Ha szükséges, egy kis tejet/tejfölt  vagy ha túl lágy a tészta, akkor egy kis lisztet adhatunk hozzá. A tészta akkor van jól bedagasztva, ha már nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény oldalához. 
4. Ha a dagasztással végeztünk, az edényt egy tiszta konyharuhával terítsük le, és hagyjuk pihenni (kb 20-30 percig), amíg a tejbegrízes réteget be nem fejezzük.
5. Ha tejbegríz kihűlt hozzáadjuk a tojások sárgáját és alaposan beledolgozzuk. Ezután belekavarjuk a tojások felvert habját és a cukrot. 
6. Az időközben kissé megdagadt tésztát lisztezett munkafelületen gáztepsi méretűre kinyújtjuk és beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tésztára rásimítjuk a tejbegrízes krémet.
7. A gyümölcsöket megmossuk, hámozzuk, a magokat/magházat eltávolítjuk, szeleteljük. Egy tálkába összekeverjük az őrölt diót, cukrot, fahéjat, gyömbért, ebbe forgatjuk bele a almaszeleteket, s ezután tesszük sorakoztatjuk rá a grízes krém tetejére. Kicsit bele is nyomogathatjuk, én ezt nem tette, de legközelebb nem mulasztom el. :)
8. Kb. 190ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk és 40 perc alatt megsütjük. 


Nekünk nagyon ízlik. Alig édes, így Édesanyám is ehet belőle, sőt, még Tatinak is viszek át. :)

Ettetek már hasonló sütit? Esetleg csak magára tejbegrízet? 

Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből