2014. november 9., vasárnap

Recept | Ketchup házilag

Sziasztok!

Tavaly készítettünk először ketchupot, nagy keletje volt, így az első sikeres befőzés után pár héttel egy második adagot is készítettünk, mégsem bírta tovább a készletünk márciusnál tovább, így akkor már muszáj volt beérnünk a bolti változatával. :( Meg is látszott, mert onnantól alig fogyott. :D

A kép még tavaly készült, akkor addig halogattam a recept posztolását, hogy végül elmaradt, gondoltam, no majd idén. Igen ám, de az idei ősz is elszaladt, így meg voltam róla győződve, hogy ismét jövőre marad, de pénteken mikor haza értem, épp nagy ketchup főzés volt itthon - az idei harmadik forduló -, így gondoltam, mégis csak megosztom veletek, hátha még kedvet kap valaki és a szezon utolsó napjaiban is elkészíti. Igazán megéri, szerintem össze sem lehet hasonlítani a bolti változattal. Sokkal ízletesebb, szebb a színe, azt gondolom mondanom sem kell, hogy bolti testvérével ellentétben, ő egészségesebb.

Az eredeti recept Katitól származik, aki viszont egy szintén környékembeli székely bloggerinától, Aliztól nézte ki a receptet. Mi először a kettőt összedolgozva készítettük, de azóta nagyon sokszor főztük újra és mindig változtatunk rajta egy kicsit, így most is csak körülbelüli adatokat írok, mert szerintem ezt mindenki a saját szájíze szerint fogja alakítani.





Hozzávalók:

2 kg paradicsom (vagy 1 liter paradicsomlé)
8 db kápiapaprika (vagy 4-4 paradicsompaprika és kápia) 
5 db. közepes hagyma 
5 cikk fokhagyma, 2 db. csípős paprika  
1,5-2 dl ecet 
3 kanál cukor

Főszerek: 1 kanál só, 1 kiskanál szegfűbors, 1 kiskanál bors, 1 babérlevél apróra törve, befőzőpor.
Még ízlés szerint felhasználható: murok, zeller, ha csípősre vagy pikánsabbra szeretnénk csípőspaprika vagy csili


Elkészítése:
1. A zöldségeket megmossuk, pucoljuk, majd ledaráljuk. Ésszerű előbb a paprikaféléket, murkot, zellert darálni, ők már mehetnek is a lábasba lassú tűzön főni, hogy míg a paradicsomot daráljuk, ezek már valamennyire megfőjenek.  Fontos, hogy azzal a lével együtt főzzük meg, amit darálás közben kienged! 
2. Mi a fűszereket gézbe csomagoltuk, ilyen kis batyuba, azt dobtuk bele a lábasba, hogy összefőjön a zöldségekkel. Így a fűszerek zamata benne lesz, de miután megfőtt a ketchup, a batyut ki lehet venni és eldobni. De Kati például teatojásba csomagolta, ha van valakinek, azt is használhatja. :)
3. Miután a a kápiás massza kezdett főni, lassan hozzáadjuk a paradicsomot is. Jól összefőzzük őket (kb 1-1,5 óra).
4. Ezután levesszük a tűzről, kivesszük a főszerbatyut, majd a ketchupot botmixerrel pürésítjük.
5. A pürésített masszát visszatesszük a tűzre, ekkor adhatjuk hozzá az ecetet, cukrot. Még hagyjuk lobbanni. Sőt, ha nem elég sűrű, addig főzzük, míg eléri a kellő állagot.
7. Legvégén lehet hozzákeverni a befőzőport. de csak egy nagyon keveset. Kb. ¼ teáskanálnyi.
6. Ha kész van a ketchup, tiszta üvegekbe öntjük, majd dunsztoljuk.




Ti készítettetek már ketchupot? Hogy ízlett? Esetleg tervezitek elkészíteni?

Kellemes vasárnapot!
Bella



"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből