2012. augusztus 9., csütörtök

Recept | Barack lekvár

Picit több mint egy hónapja készült el ez a finom lekvár, akkor, amikor a barackos gombóc és az ordás palacsinta is.
Hasonlóan készült, mint az eddigi lekvárok (málna, áfonya).




 Hozzávalók: 5 kg barack (akár vegyesen is), 1,5-2 kg cukor, egy lime vagy citrom, befőzési szalicil


 Elkészítés: 
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, tisztítjuk. Délbe/negyedekre vágjuk.
Az edényt kikenjük a citromlevével, majd beletesszük az előkészített gyümölcsöt, odatesszük főni.
Idén csak azután tettük bele a cukrot, hogy a gyümölcsök jól összerotyogtak volna, ez kb 20-40 perc főzést jelent, persze közben kavargatjuk, hogy oda ne kapja az alja.
Ezután beletesszük a cukrot, mi 1,5 kg-t használtunk, de aki úgy érzi, nem elég édes, még tehet bele nyugodtan.
Cukorral is főztük még 40-50 percet, de ha nagyon leves, lehet még tovább is.
Mikor úgy érezzük, kész a lekvárunk, elkeverünk benne pár csepp rumaromát, majd egy kisebb tálba kiveszünk a főzetből, egy kevés befőzési szalicilt keverünk el benne, majd a szaliciles lekvárt belekeverjük lekvárunkba. Azonnal le is oltjuk a tüzet.
Jól összekavarjuk a lekvárt, majd üvegekbe töltjük, dunsztoljuk.




Ti szeretitek a barack lekvárt? Hogyan szoktátok fogyasztani, mibe használjátok fel?

Bella

5 megjegyzés:

  1. Az idén anyum főzte egyedül nálunk a barack lekvárt, mert nem voltam otthon, lett vagy 70 üveggel, mi is hasonlóan készítjük:)

    VálaszTörlés
  2. Én utállak! :D De annyi sok finomságot teszel fel a blogra és pont ezek a házi készítésű ételek jönnek be nekem NAGYON, gyerekkorom jut ezekről eszembe :)
    Majd egyszer elmehetek hozzátok ebédelni? :D Múltkori gombóc is jaaaj :( :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg szeretlek! :D Ha Romániában jársz, írj e-mailt és megejtjük az ebédet. :D

      Törlés
  3. Júj, én imádom, és nagy harcok árán sikerült is végre vennem jó áron barackot, mert most nálunk eléggé lefagyott!:(
    Én igaz, hogy dzsemfix-szel készítem, úgy gyorsabban kész van, de a dunsztolás rész ugyanaz.
    Jöhet sütibe, palacsintába, kenyérre, mindenhogy fincsi!:)

    VálaszTörlés
  4. gusztán néz ki a lekvár is és a palacsinta is!mi is szoktunk baracklekvárt anyával csinálni!!

    VálaszTörlés

"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből