2012. augusztus 25., szombat

Recept | Sós uborka eltevése

Szoktunk ecetes és sós uborkát is eltenni. Az ecetes marad télire, a sós azonnali fogyasztás céljából, mivel szüleim nem tudják nyers állapotában fogyasztani az uborkát. És így nagyon finom. :)
Az ecetes receptet nem írom le, mert majdnem ugyanúgy készül, mint a sós, csak akkor még adunk hozzá ecetet is (1 liter vízhez negyed liter ecetet használunk és 1,5 evőkanál sót, 1,5 evőkanál cukor). Kisildinél találtam egy receptet, nagyon hasonlít a miénkhez, amiben különbözik, azt az előbb zárójelben leírtam. Szerintem nézzetek meg az ő ecetes uborkáját is!

De most jöjjön a sós uborka receptünk!



A megmosott, bajuszkájától megtisztított uborkákat középen a késsel átszúrjuk, hogy majd a só jobban elérje, hamarabb elkészüljön.
Az előkészített nagy üveg aljába beletesszük a fűszereket (csombor, kapor stb), pár cikk megpucolt fokhagymát, majd szépen beletesszük a megpucolt uborkákat is.
Ezután mi fel szoktuk tölteni tiszta vízzel, majd azt a vizet beleöntjük eg lábosba, így mérjük le, hogy mennyi víz szükséges. A vízhez még hozzáadunk egy bögrécskével, mert főzés közben is elpárolog belőle egy kevés. :D
A vízhez hozzáadjuk a sót. 1 liter vízhez a só függvényében 1-1,5 evőkanál sót adunk. Cukrot nem. Van amikor megfőzzük a vizet, van amikor nem. A legutóbbi két alkalommal például hideg vízzel készítettük. Ha kész van a sós víz, felöntjük az uborkát.
Azért, hogy hamarabb kezdjen érni, a tűzhelyen megpirítunk egy szelet kenyeret és azt tesszük az uborka tetejére, majd egy tányérkával fedjük le. Ésszerű egy tányért rakni az üveg alá, hogy miközben érik és folyik egy kis lé ki belőle, legyen ahova follyon és ne töltsön meg mindent a sós víz.
Mi árnyékos helyen szoktuk hagyni, amíg megér. Az első nap nem mozgatjuk, majd a második nap levesszük kenyeret, és egy nagyobb tálba,lábosba áttöltjük a sós vizet, belecsavarjuk a kenyér levét, majd a kenyeret eldobjuk, a sós levet visszaöntjük az üveg, ezt megismételjük még kétszer, végül visszatesszük az üveget a helyére.
Még hagyjuk három két-három napig, minden nap megforgatjuk a sós levet. :)
Lehet, hogy macerásnak tűnik, de higgyétek el, nem az, és nagyon fincsi lesz az uborka! Épp ma kóstoltuk meg a legutóbbi adagot, nagyon fincsi lett! Nem hiba forgattam meg minden nap ezen a héten. ^^

Itt töltöttük fel a sós vízzel. Ilyen műanyag edényekben szoktuk megforgatni, de lehet lábosokban is annak, akinek nincs ilyen tálkája. ^^

Ilyen a kenyérrel a tetején. ^^
Ti szoktatok ilyen finomságot készíteni? :) Ha igen, hogyan?

Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből