2012. augusztus 7., kedd

Recept | Barackos gombóc + angyalbögyörő

Gyerekkorom nagy kedvence volt s az mai napig is, a szilvás gombóc.  7-8 éves lehettem, mikor Édesanyám barackból készítette el. Gondolom, készítette már előtte is barackból, csak azok nem maradtak meg az emlékeim közt. :)
Azután gyakran kértem, hogy készítsen "szilvás gombócot barackból". =)
Ezt a finomságot télen is el szoktuk készíteni, akkor kompótból.




Pont ma egy hónapja, július 7-én készült ez a finomság. De még mindig van kajszibarack a piacon, hogy kipróbálhassuk. :)


 Hozzávalók:
3-4 kisebb főtt krumpli (pityóka)
½ kg liszt
1 v. 2 tojás (attól függően, mennyi van épp otthon. 2 tojással puhább, finomabb a tészta, de ugyanúgy elkészül 1 tojás használatával is.)
1-2 ek olaj vagy 5-10 dkg vaj/margarin
kevés só

Töltelékhez:
barack
cukor, fahéj

Prézli (zsemlemorzsa) és gríz (búzadara) a hempergetéshez

 
 Elkészítés:
1. A krumplit odatesszük héjában főni. Amint kész van, meghámozzuk és még úgy, melegen (!!) össze is törjük. Ezután hagyjuk hűlni, meleg krumplihoz nem szabad hozzákeverni a lisztet.
2. Amíg a krumpli hűl, előkészítjük a gyümölcsöket. A barackot (szilvát) megmossuk, magozzuk. Attól függően, hogy mekkora gombócokat szeretnénk készíteni, vagy mennyi barack áll a rendelkezésünkre, akár félbe is vághatjuk. 
3. Egy kisebb tálkába teszünk pár kanál cukrot és ízlés szerint őrölt fahéjat. Jól összekeverjük, majd a gyümölcs édességétől függően teszünk a fahéjas cukorból a gyümölcsök közepébe. Ha elfogy a cukor, még lehet keverni, ha megmarad, el lehet tenni a következő alkalomra, de akár a megfőtt gombóchoz is fel lehet használni. Kárba veszni nem fog.
4. Ha a gyümölcsök előkészítésével megvagyunk, és az összetört krumplink is meghűlt, lassan hozzákeverjük a lisztet, a tojást, sóst. 
5. Anyukám azt mondta, néha a tészta vizet is igényelhet, de csak nagyon keveset használjunk belőle, mert a pityókás tészta mindig lágyít. 
6. Legvégén keverjük hozzá az olajat vagy vajat/margarint. Édesanyám elárulta, jobban szeret ő olajt használni, mert őt idézve "jobban ki lehet dolgozni a tésztát".  Gyúrjuk össze a tésztát, jól dolgozzuk meg.
7. Édesanyámtól azt is megtanultam most, hogy a pityókás tésztát sosem szabad állni hagyni, éppen ezért kell a gyümölcsös is kész legyen. Mikor kész a tésztánk, kb fél cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetbe egy egy fél vagy egész cukrozott gyümölcsöt teszünk,  gombócalakúra formáljuk.
8. Ez idő alatt már jó odatenni egy nagyobb lábasban a vizet főni egy kevéske só és olaj társaságában.
9. Egy tepsiben tegyünk oda 3 ek prézlit és 1 ek grízt kicsit megpergelni. Édesanyám azért használ grízt is, mert akinek amúgy sava van, ennek segítségével nem jön annyira fel, mert a gríz felissza.
10. Ha felfőtt a víz, szépen tegyük bele a gombócokat. Akár több rendbe is, ha sok lett a gombóc, csak arra figyeljünk, hogy egyszerre tegyük őket bele. Akkor van kész, ha feljött a víz tetejére, de jó még úgy is hagyni egy keveset a víz felszínén.
11. Ha megfőtt a gombóc kiszedjük őket a vízből (nem tudom, mi a neve, de mi olyan lyukacsos nagy kanalat szoktunk használni, amivel egyúttal a levet is leszűrjük róla), majd a prézlibe tesszük, hempergetjük. Amíg meleg, jól ráragad a prézli. Mi nagy jénai tálba szoktuk utána szedni és tálalni, látszik is az első képen. De mindenki eldönti saját maga, hogy miben a legalkalmasabb.^^
12. Van hogy nem jut elég barack és marad még tészta, abból angyalbögyörőt szoktunk készíteni. Nagynénémnél láttam először ilyet, azóta is annyira szeretem, hogy képes vagyok inkább a gyümölcsből hagyni meg, csak bögyörő készülhessen. :D A legutóbbiból sajnos csak négy darabocska készült, a fotózást már csak kettő érte meg. Ez annyiból áll, hogy a tésztából kígyót nyújtunk, picivel kisebb átmérőjűt, mint az ujjunk. Ezt daraboljuk kisebbre, nagyobbra, ízlés szerint, de arra vigyázzunk, hogy nagyjából egyformák legyenek. Ha kész vannak a gombócok, őket is beletesszük főzni, majd mehetnek a prézlibe. Édesanyám elmondta, régebb a vendéglőben ők levesek mellé is késztettek ilyet.:)


Édesanyámnak külön készítettünk párat, az övébe nem cukrot, hanem Diamond édesítőport keverünk össze a fahéjjal. úgy is finom volt! Bár tény, hogy jóval savanyúbb mint a miénk. :)

Édesítőporral


Két kaméleon angyalbögyörő a tepsi közepén.^^ Nem húzták sokáig. :D
Ahogy említettem, el lehet télen is készíteni kompótból vagy fagyasztott gyümölcsből. Idén mi fagyasztottunk le barackot is. :) Ha kompótból készítjük, előzőleg öntsük ki a gyümölcsöket és hajuk pár órát, hogy lecsepegjen. Édesanyám úgy szokta, hogy kora reggel kiönti, aztán délután/este mikor hazaért, elkészíti.
 A tésztát most is Édesanyám gyúrta, én a gyümölcsöket készítettem elő,illetve a gombócokban és a főzésben segítettem. :) Remek anya-lánya program. Én már 6-7 éves korom óta segítek Édesanyámnak. Először csak a fahéjas cukrot tettem a gyümölcsökbe, majd én tettem a gyümiket a tésztára, aztán már gombócokat is csináltam, gyümölcsök magtalanítottam, pár éve már a tűzhely közelében is ténykedek. :)

Ti szoktatok hasonlót készíteni? Más gyümölcsöt is felhasználtok a szilva és kajszibarackon kívül?

Bella

7 megjegyzés:

  1. Nem rég csináltunk szilvás gombócot! :):):) DE BARACCKAL? sosem hallottam még :) biztos nagyon finom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Angi, próbáljátok ki, isteni finom! :)

      Törlés
  2. Nagyon guszták ! Sárgabarackból én még nem csináltam, de már más blogon láttam és nagyon finom lehet. Nudlit is nagyon szeretjük. Csak így tovább ügyeskedjél sokat a konyhában!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, igyekszem! épp a napokban jöttem rá arra, hogy nem telik el úgy nap, hogy valamit ne ügyködnék a konyhában. :D Régebb nem így volt.^^ Már most azon kattog az agyam, hogyan fogok sütni, főzni, ha egyetemre kerülök.^^

      Törlés
  3. Barackkal még én sem ettem, de szilvával imádom:)Hallottam még eperrel is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, eperről még nem hallottam... Jövőre kipróbálom úgy is! :) Köszi szépen az ötletet!

      Törlés
  4. nagyon gusztán néz ki!!

    VálaszTörlés

"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből