2017. május 15., hétfő

Euróvíziós Dalfesztivál 2017 | Döntő Bella szemével


Sziasztok!

A múlt hét folyamán voltak az idei Eurovíziós Dalfesztivál elődöntői, illetve a döntője. A blog történetében már hagyománnyá vált, hogy minden évben egy bejegyzés keretén belül elmondom az egyes elóadókról alkotott véleményemet.

Bár idén is készült jegyzet az összes döntős produkciórl, a tavalyihoz hasolóan idén is csak néhány ország képviselőjét emelném ki.


Hollandia - OG3NE (11. hely)
Én csodálkozom, hogy csak 11. helyet kaparintották meg, mert nekem az elődöntők óta ők voltak az egyik kedvenceim. Nem csak a dal, az előadásmód tetszett, de az is, hogy a testvéreknek bár egy anyagból volt varrva a ruhája, mégis különböző stílusúak voltak, ahogy a testvérei is azok: egyek, mégis különbözőek.
Az egyedüli, ami nem tetszett, az a vége fele volt, mikoregymáshoz fordulva énekeltek pár sort, akkor picit úgy éreztem mintha minket, nézőket kiszorítottak volna kicsit.

Moldova - SunStroke Project (3. hely)
Hát ezek a srácok mekkora arcok! :D Végigvigyorogtam mindkétszer a produkciót. Imádom őket! Meg aztán azok a menyasszony vokalisták a menyasszonyicsokor mikrofonnal... meg a moszgás, amit a színpadon lenyomtak! Ahogy Cooky mondanám: "Megveteeeem!'

Olaszország - Francesco Gabbani (6. hely)
Még mindig nem nagyon tudom hova tenni, mert egyik pillanatban tetszett, másikban meg nem... szóval nem tudom.

Dánia - Anja (20. hely)
Azvolt az első gondolatom mikor megláttam, hogy végre egy ízléses ruha! ^^

Portugália - Salvador Sobral (1. hely)
Tudom, hogy most az a trendiés menő, ha valaki különbözik az átlagtól, meg az is meglepett, hogy minden média- és sajtócsatornán keresztül azt szajkózták, hogy mennyire jó is ez a produkció. bevallom őszintén, én mai napig nem értem ezt, és ha nem tudom a srác történetét (miszerint súlyos szívbeteg és szíváltültetésre van szüksége), nem is lett volna nagy szám számomra ez a dal.
Már a második bemutatkozó ország zsűriszavazat után világos volt számomra, hogy Portugália fog győzni, s bár én mindvégig inkább a bolgár kisfiúnak drukkoltam, mikor Salvador felemelte a mikrofont, már egyáltalán nem bántam, hogy ő lett a győztes. Sőt, voltaképpen az egész este kedvenc része az volt - nyilvánvalóan a Jocis képsorok mellett -, mikor a testvérével együtt, aki a dal szerzője is volt, közösen adták elő, és látszott, hogy ez nem volt előre megbeszélve, hisz néhány sornál a mikrofon előtt mutogatva döntötték el, hogy épp ki énekelje a következő részt.

Azerbajdzsán - Dihaj (14. hely)
Én imádtam a produkcióját, nagyon sajnálom, hogy csak 14. helyig jutottak fel.

Horvátország - Jacques Houdek (13. hely)
Mekkora hang! Mekkora ötlet! Saját magával duettezett jóformán. Olyan volt, mintha kettős személyisége lenne. Én nagyon szerettem a produkciót, nálam ő is dobogós volt.

Spanyolország - Manel Navarro (26. hely)
Dallamos volt meg minden, de nekem sem volt a kedvencem. Viszont én személy szerint elcsodálkoztam, hogy ilyen kevés pontot kapott a nézőktől. Azt hittem, hogy a gyönyörű kék szemével és szőke fürtjeivel biztos tarolni fog - legalábbis erős középmezőnyig eljut.

Norvégia - JOWST (10. hely)
Tetszett a színpadi kép.

Románia - Ilinca ft. Alex Florea (7. hely)
Na ez egy vicc! Én komolyan már azon csodálkoztam, hogy az elődöntőből továbbjutott a produkció, de hogy még a dontőben is bezsebelt egy rakat pontot a zsűritől... Még ha egy német csapat kezdett volna jódlizni, de így. Á, nem is tudom hova tenni. Csak pillogtam, hogy MI. A  FRANC, EZ, Alex még úgy ahogy elviselhető volt, de amikor a csajszimegszólalt... brr... inkább hagyjuk is.

Ukrajna - O. Torvald (24. hely)
Egy kis színt hoztak az előadásukkal, nekem tetszett. Sajnáltam, hogy ennyire hátul végeztek a tabellán.

Belgium - Blanch (4. hely)
Nem értem ezt sem. Mármint a helyzést. Negyedik hely? Most komoly? Nekem az egész produkció alatt az volt a legérdekesebb, hogy kinyomozzam, én hallottam jól, vagy édesanyám értette félre a lány életkorát, aztán mindketten megegyeztünk abban, hogy tényleg 27-nek néz ki és nem 17-nek.

Svédország - Robin Bengtsson (5. hely)
Amióta nyomon követem a Dalfesztivált, szinte minden évben kedvenceim a svédek. Most is nagyon tetszett - és ez inkább a produkció egészére vonatkozik, mert a dalszövggel annyira nem vettek meg, ezúttal nem állítanám, hogy a kedvencem is volt. Mindenesetre én élveztem a produkciót az elődöntőben és a döntőben egyaránt. Én is az 5. hely tájékára lőttem volna őket.

Bulgária - Kristian Kostov (2.hely)
Pápai Joci mellett az egyetlen név, amit megjegyeztem és most puska nélkül le tudtam írni. Azt hiszem, ez is elárl róla valamit. :) Nekem nagyon tetszett. Miután láttam, hogy páran nagyon elhúznak, inkább őt szerettem volna győztesként látni, de az ezüstérem is szép eredmény, én azt hiszem.

Magyarország  - Pápai Joci és az Origó (8. hely)
Direkt a végére hagytam a hazai produkciót. Azt hiszem, azzal mindent elárulok, ha azt mondom, ahányszor meghallom, libabőrös leszek és kis híján könyek szöknek a szemembe. Egyszerűen imádom ezt a számot, a szövegét, a dallamát, Joci hangját, a hegedűszólót. Külön-külön és egyben mindent benne.
Épp Édesanyám tegnap jegyezte meg, hogy mikor pénteken bementünk az egyik üzletbe és ez szólt a rádióban (bizony, Jocinak üzenem, hogy még a csíkszeredai rádióban is játszák :3), kirázta a hideg. Összemosolyogtunk, mert én is ugyanezt éreztem abban a pillanatban.
Annyira örülök ennek a nyolcadik helynek! Igazából én akkor is büszke lennék a dalra, ha a döntőben utolsó helyen szerepeltünk volna, hisz mind tudjuk, hogy az Eurovízió már régóta nem a tehetségről szól. Én az elődöntőben csak azért szurkoltam, hogy döntőbe jussunk, hogy a világ minden pontján ismerjék meg ezt a csodálatos dalt, és ez hála Istennek teljesült is.
Az egyik kedvenc részem pedig tökéletesen illik az idei verseny tematikájához is:
"Mért hazudtad azt nekem,
Hogy nem számít a színem.
Tudtad barna a szemem,
Sosem változik bennem."


Itt tudjátok megnézni, hogy Magyarország kiktől kapta a legtöbb pontot.

A műsorokról összességében annyit szeretnék elmondani, hogy nekem nagyon bejött a három műsorvezető, hatalmas figurák. A legjobban az tetszett, mikor volt egy kis bejátszás ahogy Mans "edzette", kiképezte őket. Olyan jó volt ismét látni a svéd énekest is, hisz sosem titkoltam, mennyire kedvelem őt. :)
Magyarul sajnos csak az első elődöntőt láttam, mert azt netről néztem vissza, mert az élő adásról lecsősztam. (Na igen, a kiakadásom is megér egy misét, mikor tudatosult bennem, hogy anyanyelvemen megint nem tudok nézni műsort, ráadásul akárhogy sáfárkodtam, neten se kaptam sehol egy Duna streamet. :( ) Nálam mindentt vitt Freddie és Kriszta kommentálása - ellenben a román adnál a csaj vinnyogása baromira irritált...-.- Egyik alkalommal még a kommenttor társa is leszólta, mikor felvisított, hogy jó, most már elég lesz. A magyar kommentátorduóra visszatérve, remélem, jövőre is ők lesznek. Sőt, szerintem Freddie máskor is kipróbálhatná magát hasonló feladatkörben, olyan volt, mintha már évek óta ezt csinálná. Nagyon profin bánt a szavakkal, ráadásul a hangja is kellemes, ami ebben a szakmában (is) egy fontos tényező! (Ellenpélda ugyebár a vinnyogó román kommentátor hölgy.)

Azt hiszem, így röviden, tömörn ennyi lett volna tőlem.
Ti nyomon követtétek az idei Dalversenyt? Mi a véleményetek róla?

Véleményem az előző évek döntőiről: 20162015201320122011

Szép napot,
Bella

UI: Nemrégiben találtam egy cikket, amiben az eddigi leggázabb produkciókat gyűjtötték össze. Én azt hiszem, az itt felsoroltak között is vinné a pálmát az idei montenegrói "csődör". Komolyan nem volt senki, aki azt mondja neki: Gáz vagy tesó, ne menj ezzel a produkcióval a Fesztiválra." !? Hát mindek ellenségeket, ha valakinek ilyen barátai vannak? Én még mindig sokk hatás alatt vagyok, komolyan... Itt tudjátok megnézni.

2 megjegyzés:

 1. Megnéztem és az elejétől kezdve a Portugál sárcnak szurkoltam. Nyilván Jocinak is de nem láttam rá reális esélyt, hogy nyerhetne.
  Nekem bejött a ciprusi srác száma is, a szaxis trió is tetszett. A dalok közül a francia lány száma tetszett leginkább, kár hogy a produkció olyan kis semmilyen volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A ciprusi srác produkciója tetszett nekem is. :) A francia lányé pedig tényleg nem volt nagy durranás, én konkrétan unatkoztam alatta. :/

   Törlés

"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből