2015. november 14., szombat

Személyes | #PrayforParis avagy "Ma mi is franciák vagyunk!"

Sziasztok!

Szomorú apropóból írom ma soraimat. Eredetileg egy kreatív bejegyzéssel készültem nektek, de az éjjel történtek miatt nem tudok elmenni szó nélkül.

Forrás
Számomra eddig a péntek 13-dikák ugyanolyan napok voltak, mint a többi, nem igazán hittem vagy hiszek ebben a babonában. Viszont a tegnapi nap tényleg semmi jót nem tartogatott.

Az előbb vagy húsz sorban vázoltam a hajnali óráimat, ahol kisebb balszerencsés történések egész sorozata gátolt meg abban, hogy eljussak egy vagány bukaresti konferenciára. Végül töröltem az egészet, mert jelenleg nem ezen van a hangsúly. A lényeg, hogy nekem már hajnali három órakor elegem volt ebből az egész pénteki napból, függetlenül attól, hogy történetesen 13-a volt-e avagy sem. Persze akkor még ne sejtettem, hogy 18-19 óra múlva micsoda tragédia fogja sújtani Európát.

Akik már régebb óta követnek, tudják, hogy mennyire szeretem a német focit. Ha már a konferenciára nem jutottam el, úgy gondoltam, legalább a francia-német mérkőzést megnézem. Igazából nekem fel sem tűnt a bombák hangja. Jobban mondva feltűnt, de sokakkal együtt én is azt hittem, hogy csak erősebb petárda, dob, wuwuzela-szerű kürt vagy valami hasonló lehet. Akkor lepődtem meg nagyon, mikor félidőben említette a kommentátor, hogy a stadion körül állítólag bombarobbanás volt, az hallatszott be, utána meg nemsokkal azt is megerősítette, hogy időközben kimenekítették a francia államfőt.

A meccs után rögtön kezdtem keresgélni a neten, bújtam a Nationalelf és a Bayern közösségi oldalait is, hátha valamit írnak, hogy a focisták, a stáb és a szurkolókkal minden oké-e. Végül ráakadtam egy képre és néhány sorra, hogy a szurkolók lementek a gyepre és ott várakoznak, viszont a játékosokról továbbra sem tudtam semmit. Ekkor már 2-3 percenként frissítettem a 444! oldal tudósítását. Bár a meccs éjfélkor befejeződött, egész háromig nem tudtam rávenni magam az alvásra, folyamatosan frissítettem, nyomon követtem, hogy épp mi zajlik Párizsban. Már ekkor lehetett tudni, hogy 100 közeli a halálos áldozatok száma.
Végül hajnali háromkor rajtam is erőt vett a fáradtság, de azt nem állíthatom, hogy az éjszakám nyugodtan telt. Reggel első kérdésem az volt, hogy mekkora már az áldozatok száma? Édesanyám picit meglepődött, de rögtön válaszolt, csak ezután kérdezett rá, hogy én mégis honnan tudok róla.

Azóta is megrendülve és gyakran könnyes szemmel olvasom az újabb és újabb híreket. Én egyszerűen ésszel nem tudom felfogni, hogy emberek hogy lehetnek ennyire elborult elméjűek, hogyan tudnak fiatalokat ennyire elbolondítani, hogy ilyen borzalmas tettekre vetemedjenek.
Persze, sokan kezdték el mindenféle csatornákon az "Én megmondtam, hogy nem kellenek ide menekültek, most nézzétek, mi lett belőle"-féle okoskodásokat. De a szomorú igazság az, hogy Franciaországban már több mint ezer olyan francia állampolgár van, aki az elmúlt hónapokban csatlakozott az ISIS-hez. Véleményem szerint pont ez a legveszélyesebb, mikor a "sajátjainkat" fordítják ellenünk.

Szomorúan olvastam a világvezetők sorra megjelenő nyilatkozatait, mindegyik arról biztosítja nem csak Franciaország, de az egész világ lakosságát, hogy nem marad megtorlás nélkül a támadás. Kemény harcok következnek. Ismét beigazolódik a közhely, miszerint erőszak csak erőszakot szül. Én tényleg el tudom képzelni, hogy ez a terrortámadás casus belli-ként fog szolgálni a már évek óta készülődő III. világháború kitörésére.

Forrás

Jelenleg 128 halálos áldozatról szólnak a tudósítások, de további 300 ember van kórházban, akik közül 80 kritikus állapotban, így várható a halálos áldozatok számának növekedése. Eddig két belga, két román és egy svéd áldozatról is tudunk.

A közösségi oldalakon sorra jelennek meg az együtt érző üzenetek. De többek között a Sydney-i operaház, a New York-i Freedom Tower antennája és a Torontó-i CN Torony is a francia trikolór színeibe öltözött, az Amazon is szolidaritását fejezi ki. Magyarország vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. Azt hiszem, a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy fogalmazta meg eddig legjobban, amit ma az egész világ érez: "Ma mindnyájan franciák vagyunk."

Aki szeretné követni a történéseket, az itt magyarul is megteheti.

Bella

Ui: Időközben azt is megtudtam, hogy a válogatott az éjszakát a Stadionban, az öltözőben töltötte. Onnan szállították őket a reptérre. Már szerencsére hazaérkeztek Németországba. Eddig úgy tűnik, a közelgő magyar-norvég, angol-francia és német-holland mérkőzéseket meg fogják tartani.

10 megjegyzés:

 1. Köszönöm, hogy nem mentél el szó nélkül az események mellett. Stresszben vagyok én is egész nap a történtek miatt, hiába próbálom terelni a figyelmem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akibe egy kis emberség is szorult, szerintem nem ment el a történtek mellett szó nélkül. Az egész civilizált világ tragédiája az, ami péntek éjjel történt.

   Törlés
 2. Engem is nagyon megviseltek a történtek. Valahogy 2014 szilveszterén el sem hittem volna, hogy ennyi szörnyű dolog fog a világgal történni, sőt a mi országunk is részben érintett lesz. Nagyon sajnálom a történteket és őszintén reménykedem benne, hogy békésen meg fogják tudni az államfők oldani a problémát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt hiszem, erre az összeesküvés-elmélet kedvelőit kivéve nem sokan számítottak. Én sajnos már nem hiszek abban, hogy ezt a helyzetet békésen meg lehetne oldani.

   Törlés
 3. Engem is nagyon megrazott ez a dolog.. Egyszeruen nem birom megerteni, hogy emberek, hogy gondolkozhatnak igy... Hogy megis mit ereznek, amikor ilyet tesznek.. Ez nem emberi amit ok muvelnek. Amig ilyen emberek leteznek addig ezen a vilagon nem lehet teljes a beke.
  De amugy nagyon furcsa volt a dolog, mert tegnap este olyan 9 ora korul elaludtam es a tv bekapcsolva maradt. 11 ora korul felkeltem es egy terroristas film ment a tv-ben, nem tudom mi volt a cime, de vegigneztem. Amikor vege lett nem tudtam elaludni, mert azon agyaltam, hogy ilyenek tenyleg vannak es mi lenne, ha ilyen tortenne itt is, a mi kornyezetunkben. Aztan reggel felkeltem, felneztem instara es lattam a #praytoparis hashtag-gel ellatott kepeket. Gyorsan kerdeztem baratomat, hogy mik ezek es utananeztunk. Amikor meglattam mi tortent lesapadtam. Teljesen olyan volt mintha egy megerzes lett volna a tegnap este.. Azota folyton ezen gondolkozom es talan egy picit felek is, hogy mi varhat meg a vilagra ezek utan..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljes mértékben megértelek. Mindannyian félünk.

   Törlés
 4. Szörnyű ez az egész,már-már felfoghatatlan. Nekem egy órája mondta apukám,hogy mi történt Franciaországban...és félek. Félek,hogy ez majd minket is elér. Az egész világon dúlni fog a háború,ártatlanok halnak meg,gyerekek,szülők,öregek. Ezek válogatás nélkül ölnek. Noéminak nagyon igaza van,ezek már nem emberek. A szememben már nem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindig is utáltam, mikor nagybátyám és édesanyám jött az ilyen "meglátjátok, majd ilyen se lesz..." stílusú jövendöléseikkel, de sajnos az idei sorozatos merényletek után már én sem tudok mást mondani, mint hogy egyre közeledik hozzánk is a háború. Én is félek, de mellette ott van a tenni akarás is. Szeretnék egy jobb világot, ahol az emberek békében, félelem nélkül élhetnek. Ahol a gyerekek nem maradnak árván a háború miatt, a szülők pedig nem várják hiába elesett gyermekeiket haza.

   Törlés
 5. Borzasztó, ami történt, én is döbbenten állok az események előtt :( Mennyi emberélet dőlt ott romokba, belegondolni is szörnyű :( Olyan rossz, hogy ennyi gyűlölet és erőszak van a világban, mikor élhetnénk békességben is egymás mellett... Ehelyett jelentéktelen részletek osztanak meg minket, hogy aztán ilyen szörnyűségek történjenek :(

  VálaszTörlés

"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből