Ma családunk új kedvenc sütijét szeretném nektek bemutatni. Én először 2012 őszén találkoztam ezzel a sütivel, mikor az egyik szobatársam hétvégéről a kollégiumba visszatérve ilyen finomsággal lepett meg bennünket. Már akkor megszerettem, kérdeztem is, hogy a nagymamája hogyan készíti, de végül az elkészítése elmaradt - bár akkoriban nem is tudtam volna megsütni, lévén, nem volt sütő a kollégiumban, csak főzőrózsák.
Végül az utolsó löketet édesanyám egyik barátnője adta, aki az utóbbi időben gyakrabban készítette, és néha mi is kaptunk egy-egy szeletet. Édesanyámmal elhatározásra jutottunk: mi is elkészítjük.
Azt tudtam, hogy tehéntúró helyett kedvenc tejtermékemet, az ordát fogom használni. Fel is vettük a fagyastóból a sütést megelőző este. (Itt jegyezném meg, hogy fogalmam nincs, mi lesz velem télen orda nélkül, ha már most felhasználtam a tartalék jelentős részét. Bár boltit egész télen lehet kapni, azt nem szeretem, íztelennek, olykor egyenesen kesernyésnek érzem.)
Keresgéltem receptek után a neten, négy-öt változatot is megnéztem, elolvastam. Szinte szóról szóra ugyanaz az egész, szóval jöjjön most egy N+1-edig változat is, némi változtatással az általam átolvasottakhoz képest (pl. cukor helyett xilit-et használtam, illetve a fél kg túró helyett és csak 40 dekával dolgoztam, ugyanis annyi volt itthon.)
Hozzávalók:
Tésztához: 4 db tojás; 22 dkg xilit, 15 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 30 dkg liszt, 1,5-2 dl tej
Krémhez: 40 dkg orda, 4 ek gríz, 1 vagy 2 db tojás - mérettől függően, nekem volt két pici tojásom, azt használtam, 20 dkg xilit, 1 cs. vaníliás cukor, pár csipet szárított, reszelt citromhéj.
Elkészítés:
1. Az ordát (vagy tehétúrót, aki azzal dolgozik) a tojásokkal elkevertem/törtem, míg csomómentes nem lesz.
2. A kikevert masszához hozzáadtam a grízet, vanilíás cukrot, citrom héjat, elkeverjük, majd félrettem összeállni.
3. Mintha csak piskótához készülődnék, a 4 tojást szétválasztottam fehérjére és sárgájára.
4. A fele cukorral és egy pici csipet sóval a fehérhét kemény habbá vertem, ezután ment a hűtőbe.
5. A vajat a cukorral, illetve a tojások sárgájával kikevertem. Először úgy tűnt, a vaj miatt elvágódott a massza, de türelmesen és egy-két percnyi turbo fokozatos keverés rácágolt.
6. Kezdtem belekanalazni a kimért lisztet, sütőponrt és kakaóport. Mikor nehézkes lett a keverés, adtam hozzá egy kis tejet, elvertem amennyire csak tudtam, aztán ismét adtam hozzá egy kis tejet.
7. Miután csomómenesre kevertem, óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön meg, hozzádolgoztam a fehérje habot is.
8. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát, majd egy nagyobb kanál segítségével szotyogtattam rá az ordás masszát.
9. Előmelegített sütőben 15 percig nagyobb, majd kb. 30 percig közpes lángon sütöttem. Nem biztos, hogy nálatok is ennyi idő, a sütőtől függ. Mindenképp legyetek figyelmesek sütés közben, és végezzetek tűpróbát!
Nagyon fincsi lett a végeredmény, még aznap elfogyot majdnem a süti fele. Mivel ordát tartalmaz, szinte sosem tudtam ellenállni neki. :O
Ilyen volt közvetlenül azután, hogy kivettem a sütőből:
Ti ismeritek ezt a süteményt? Hogyan szoktátok készíteni?
Szép napot!
Bella