2013. december 26., csütörtök

Recept | Mézes szelet

Idén karácsonyra életem első mézes szeletét készítettem el. Eddig mindig féltem az olyan receptektől, ahol gőz fölött kell valamit csinálni, de Édesanyám biztatott, ráadásul a grízes krémek készítését is el szerettem volna végre tanulni. Két recept között vacilláltam, vagy Edó karamelles szeletét, vagy Zsazsa mézes szeletét. Végül ez utóbbi döntött, s az én türelmemmel és Édesanyám szakértelmével elkészült ez az isteni finom, porhonyó sütemény.




Mi sütés közben kis akadályba ütköztünk, így variálnunk kellett a recepten, ehhez volt szükség Édesanyám szakértelmére. Mint végül megjegyezte, nem kell megijedni, mert hiába van meg a recept, a legtöbb elkészítése közben még úgyis el kell venni, vagy hozzá kell adni valamit. Az alaprecept Zsazsánál olvasható, én az általunk kiegészített változatot hozom.

Hozzávalók:
A laphoz:
5 dkg margarin, 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 kiskanál szódabikarbóna, 6 ev tej, 6 dkg méz, 1 ev étolaj
A krémhez:
20 dkg vaj, 10-15 dkg porcukor, 4 ½ deci tej, 1 ½ deci gríz, 2 vaníliás cukor, sárgabarack lekvár, de az eredeti receptben málna vagy sárgaszílva lekvárt jelöltek meg.


Elkészítés:
1. Keresünk 1 fazekat és egy fém tálat, akkorát, hogy találjon a fazékra ne essen bele. Egy 20*30 cm-es tepsit megfordítunk, és az alját bevonjuk alufóliával, ezen fogjuk megsütni a lapokat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A krémhez a liter tejből, a grízből, és ízlés szerint a 10-15 dkg porcukorból sűrű tejbegrízt főzünk.
3. A fazékba vizet töltünk kb. félig, és felforraljuk.
4. A tálban a tojást és a cukrot habosra kavarjuk, hozzáadjuk a mézet, a tejet, a szódabikarbónát és a margarint.
5. Feltesszük a fazékra, és a gőz felett, állandó kavargatás mellett főzzük kb. 5 percig
6. Levesszük a gőzről, és 2-3 részletben hozzákavarjuk a lisztet egy fakanál segítségével, majd kézzel még jó alaposan átgyúrjuk. Ha nem elég kemény a tészta, még lisztet adunk hozzá, ha viszont túl kemény, olajat, esetleg egy kanál langyos tejet.
7. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és szépen sorban kb. 0,3-0,5 cm vastagra nyújtjuk, de fontos, hogy jó melegen tartsuk, mert a mézes tészta hamar "megköt", megkeményedik, úgy pedig nem lehet vele dolgozni!
8. Fontos, hogy nyújtás közben ne sajnáljuk alóla a lisztet, mert nagyon ragad, szakad a tészta, csak liszttel lehet szépen kinyújtani.
9. Tepsin kb. 5-6 perc alatt megsütjük 180 fokon. Figyeljünk, mert gyorsan sül! Ha megsült, nagyon kemény, törékeny lapok válnak belőle. Ettől nem kell megijedni, ilyennek kell lennie. Óvatosan bánjunk vele!
10. Ha kihűlt a tejbegríz, robotgép segítségével 20 dkg vajjal jó habosra kavarjuk, hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot. A cukorral már nem kavarjuk sokat, hogy nehogy elvágódjon. Édesanyám szerint pont úgy el tud vágódni, mint a majonéz. Szerencsére, mi ennek ezúttal nem voltunk tanúi. :)
11. Ha elkészültek a lapok, és a krém is akkor egy lapot leteszünk egy tálcára, megkenjük a krém felével, rá egy újabb lap kerül, azt megkenjük a lekvárral, újabb lap következik, egy réteg krém, majd rátesszük a fedőlapot.
10. Az egésznek a tetejére teszünk egy nagyobb vagy két kisebb vágódeszkát, és a tetejére súlyt helyezünk. Mi ezt ügyesen megoldottuk a már elkészült bejglikkel. :)
11. Egy éjszakán át, hűvös helyen tároljuk, ezalatt szépen megpuhul a lekvárnak és a krémnek köszönhetően! Másnap szeletekre vágva lehet tálalni. Garantáltan a család és vendégek kedvence lesz. ;)


Ti készítettetek már mézes süteményeket? Esetleg pont ilyen mézes szeletet?

Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből