2012. június 10., vasárnap

Recept | VKF49 - "Fehér és..." - Fokhagymakrémleves

Nagyon szeretem a fokhagymát, a krémleveseket is, így mikor rátaláltam a Nosalty-n a receptre, rögtön tudtam, ezt nekem el kell készíteni! Már szeptemberbe tervbe vettem, de akkor valamiért elmaradt. Aztán jött a VKF 49. kiírása, és rögtön tudtam, hogy ezúttal nem menekül, elkészítem!
Hát, nem kellett volna. :S Szüleimnek ízlett, megették, Édesanyám még boldog is volt, hogy meleg étellel vártam, és nem ő kellett fáradtan hozzálásson az ebéd elkészítéséhez. Én viszont nem tudtam belőle két kanállal többet megenni, s annak is nagyobb része a sajt volt.
Úgy jártam vele, mint a tojáslevessel, már csak említeni kell, s már forog a gyomrom... :(
A recept innen van, itt rengeteg  dicséretet kapott.





Hozzávalók:
7 nagy gerezd fokhagyma
20 g vaj
2 dl tej
1-1,5 ek liszt
fél kk fehérbors (ízlés szerint több-kevesebb)
reszelt sajt a tetejére (tálaláskor)


Elkészítés:
1. A fokhagymát miután megtisztítjuk, törővel összenyomjuk. 
2. A vajat egy lábasba felteszünk olvasztani, mikor megolvadt, rögtön hozzá adjuk az összetört fokhagymát. Alacsony lángon pirítjuk, és ott állunk mellette, elég sűrűn kell keverni, mert nagyon hamar megpirul. (nekem egy-egy helyen oda is égett picit, ezért látszanak kisebb sötétbarna darabkák a levesben.) Akkor öntjük fel 8 dl vízzel, mikor kezd enyhén barnulni a fokhagyma, de nem szabad megpirítani. Ha felöntöttük vízzel, megsózzuk, és rászórjuk a fehérborsot (ízlés szerint). Nagy lángon főzzük.
3. Míg forraljuk a levest, a lisztet simára kikeverjük a tejjel. (Az eredeti recept 3 ek. lisztet ír, de mi 1 ek-t szoktunk egy nagy láboshoz használni, ez pedig nekem kb fél nagy lábosnak jött ki.)
4. Ha felforrt a leves, akkor a lisztes eresztékbe merünk egy kevés levest, és összekeverjük lassan, majd lassan, kevergetés közben hozzáöntjük a lábasban lévő leveshez. 
5. Ezután megint megvárjuk, hogy felforrjon, és kevergetjük még kicsit (kb. 1 percig), várva, hogy krémessé sűrűsödjön a levesünk.
6. A levest forrón tálaljuk, reszelt sajttal, esetleg tejföllel, petrezselyemzölddel díszítjük.



Isa

2 megjegyzés:

  1. Ne haragudj, nem értelek. Ha neked nem ízlik, hogy tudod ajánlani másoknak jó szívvel elkészítésre?
    Mondjuk a receptet végigolvasva nem is csodálom, hogy nem ízlett. Több a liszt és a vaj benne, mint a fokhagyma. Talán ha a lisztet elfelejtenéd belőle és víz helyett egy gyengébb húslevessel öntenéd fel még valami íze is lenne. Így azonban..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági! Köszi a hozzászólást! :) Direkt visszaolvastam, de én nem úgy látom, hogy ajánlottam volna, mert nekem valóban nem ízlik, de azt elmondtam, hogy ezzel a Nosalty-n azt hiszem, egyedül voltam, mert egy csomó olyan hozzászólás érkezett, hogy családi kedvenc meg hasonlók. Én sem értem, hogyan.
      A fokhagyma nagyon is jól érződött, csak még valami kellett volna belé, hallottam olyan megoldást is, hogy vegetával/delikáttal ízesítette, na nekem ahhoz nem volt gyomrom.
      A liszt meg az eredeti megoldásban 3 ek-val írta... de én is nagyot néztem, mert az, véleményem szerint még egy háromszor ekkora mennyiséghez is túl sok, függetlenül attól, hogy krémlevesnek van-e titulálva, avagy sem. Így én jóval kevesebbet tettem bele, ami kicsit besűrítette a levest, de a liszt íze nem érződött benne.
      Köszönöm szépen a javaslatot! Azt nem mondom, hogy majd ki is próbálom, de mindenképp észben tartom! :)

      Törlés

"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből