2012. december 11., kedd

Recept | Gesztenyepüré házilag és gesztenyés torta

Ezt a finomságot még tavaly november végén készítettük Édesanyámmal, s azóta is készülök posztolni. Most már igazán itt volt az ideje! :)
A recept NoSalty-ról származik, mi csak hangyányit változtattunk rajta.



Hozzávalók
1 kg gesztenye, 3 dl tej, 4 dl víz, 
1 vaníliarúd (vagy pár csepp vaníliaaroma)
5 dkg kristálycukor, 5 dkg olvasztott vaj
1,5 dl habtejszín (mi nem használtunk tejszínt)
Elkészítés:
1. A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk.
2. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.
3. Még forrón nekikezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!)

Mi a az első három lépést egyben oldottuk meg: felvágtuk a gesztenyéket, aztán forró vízben meglobbasztottuk, hogy a héját el tudjuk távolítani róla.
4. A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük.
5. A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk.
6. Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal.
7. A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
8. A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).

Másnap 6 tojásból piskótát sütöttük, gesztenyepürével töltöttük meg, még az előző tortából maradt fondant, így azzal is bevontunk és megydzsemből származó meggydarabokkal díszítettük.







Isteni finom volt! A fondant alá is gesztenyekrémet használtunk. :)
Ti szeretitek a gesztenyét? Szoktatok gesztenyepürét készíteni vagy vásárolni?
Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből