2017. június 21., szerda

Recept | Bounty kehely

Sziasztok!

A mai nap egy áprilisben elkészített fincsi pohárdesszert receptjét szeretném nektek bemutatni, amit még Évánál láttam meg és mentettem le. Nekünk nagyon ízlett, hamar el is fogyott.



Hozzávalók (a képen éátható 5 pohárhoz):
  • 5 ek kókuszreszelék;
  • 4 dl tej;
  • 1 dl főzőtejszín;
  • 1 evőkanál xilit;
  • pár csepp vaníliaaroma;
  • 5 ek búzadara (gríz - ki hogy ismeri; nálunk a gríz kifejezés elterjedtebb, én rögtön elő is vettem a prézlit (zsemlemorzsát), aztán a hozzávalókon végignézve vontam öszse a szemöldököm, hogy itt valami nem stimmel... szóval gyorsan kicseréltem a prézlit grízre, de a biztonság kedvéért a búzadarára a neten is rákerestem, mielőtt hozzáfogtam volna a desszert elkészítésének^^);
  • 5 dkg étcsokoládé;
  • 2 ek víz;
  • egy kiskanálnyi vaj;
  • 5 dkg durvára tört pirított dió és/vagy mogyoró (nálam most volt mindkettő).


Elkészítése:
1. A tejet és a tejszínt egy edénybe öntjük, majd a xilittel, kókuszreszelékkel együtt főzni kezdjük.
2. Forrás után csepegtettm bele a vaníliaaromát.
3. Hozzáadtam a búzadarát. Két-három kevergetés után levettem a tűzhelyről.
4. Míg a gríz hűlt, elkészítettem a csokiöntetet. Mivel én nem tudok (mondjuk elméletben tudom, de nagyon ódzkodom a használatától) gőz felett olvasztani, más megoldás után néztem, de aki ezt szokta meg, az gőz felett olvassza meg a csokit a szokott módon.
Én a mikrós variációt választottam, amit innen lestem el, vagyis: a csokit egy üvegtálban feldaraboltam, rákanalaztam a vizet, majd betettem a mikróba fél percre.
5. Mikor kivettem, furi állaga volt, de ez nem gond, ne ijedjünk meg, hanem gyorsan egy kiskanál segítségével keverjük el.
6. Mikor egyenletes állagot kapunk, adjuk hozzá a vajat, azzal is keverjük egyenletesre. Elméletileg ez majd meg fog kötni. 
7. A mogyorót/diót apróra vágjuk, megpirítjuk.
8. A már viszonylag kihűlt grízes masszát poharakba kanalaztam, ráöntöttem egy-két ek csokiöntetett, majd megszortam a darabolt dióval és mogyoróval.
9. (Fotózás után) hűtőbe pakoltam, ebéd után desszertként fogyasztottuk.

Nálam a csokiöntet nem kötött meg azután sem, hogy hűtőbe pakoltam, amit igazából nem bántam, mert nem sütibevonásra kellett. Még tanulmányozni fogom ezt a mikrós módszert. Utólag arra is gondoltam, azért nem kötött meg, mert a grízes-kókuszos massza is meleg volt még, mikor ráöntöttem a csokit. A lényeg, hogy finom volt a desszert, mindenkinek ízlett. :)

Ti próbáltatok már hasonló finomágot? Esetleg van tippetek a csokiöntet elkészítéséhez?

Szép napot mindenkinek!
Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből