2016. január 17., vasárnap

Manikűrvadász | "Drasztikus" szabálymódosítások


Sziasztok!

Már egy ideje érlelődött bennem ez a bejegyzés. Igazából nem is csupán egy ideje, hanem úgy másfél-két éve. Egyik összefoglalónál beszélgettünk a lányoknál, hogy "szankciókat" kéne bevezetni, ha valaki nem vadászik. Még ősszel elkészítettem egy listát az elmaradt vadászatokkal, úgy gondoltam, azt majd szépen folytatom. Eredetileg úgy beszéltük meg a lányokkal -még anno, régen -, hogy aki nem vadászik, legközelebb csak akkor kap "vadászterületet", ha előtte pótolja az elmaradást. Ennek vezetésére készült eredetileg a lista. Aztán az elmúlt pár összefoglaló alkalmával egyre kopott türelmem fonala, míg a legutóbbinál végleg el is pattant.


Nem hiszem azt, hogy túl sok szabálya lenne ennek a játéknak: vadássz, a bejegyzésben jelenjen meg a saját manikűröd, az eredeti manikűr képe, az eredeti alkotó neve és a MANIKŰRRE mutató link. Ennyi. Se több, se kevesebb. Nem kötök bele abba, ha egy levadászott manikűr annyira nem hasonlít az eredetire, hogy ha nincs odaírva, hogy az ihlette, meg se mondaná senki - holott a kezdetek kezdetén épp az volt a célom, hogy amennyire tőlünk telik, lemásoljuk a kiválasztott manikűrt. De hát Istenem, ha valaki másat lát a manikűrbe, hát legyen. Én emiatt nem fogok kizárni vagy leszólni senkit.

Viszont. Azt nem tudjátok elképzelni, mekkora meló egy-egy összefoglalót elkészíteni. Nem hiába nem jutott az elmúlt hónapokban időm végig kommentelni az összes bejegyzést, és az összefoglalókhoz is összekötőszöveget írni. Egy ilyen bejegyzést elkészíteni akár 10 órába is telik, összekötő szövegek nélkül egy átlagos, kb 40-45 vadászós összefoglalót is 4-5 óra, mire elkészítek. Erre még rájön az az idő, amit azzal töltök el, hogy képeket, bejegyzéseket keresgéljek, mert nem lett a bejegyzésben feltüntetve.

Elkészítetted a manikűrt, de már nem kapod az eredeti bejegyzést? Ha a Google képkeresője sem a barátod, írj nyugodtan a bloggerinának, akitől vadásztad, ő nálad sokkal jobban ismeri a saját blogját, valószínűleg pikk-pakk rátalál a neked kellő bejegyzésre!


A változás a következő, a 24. fordulóval érvénybe lép.
-Aki bármelyik szabályt megszegi, nem fogok többé könyörögni, kuncsorogni, hogy javítson, egyszerűen nem veszem bele az összefoglalóba.
-Aki nincs az összefoglaló bejegyzésben, viszont jelentkezett a fordulóra, az felkerül a fekete listára.
-Aki fent van a listán, nem kerülhet be a következő fordulóba (ergó kizáródik).

Természetesen, a kizáráson bármikor lehet változtatni, elmondom, hogyan:
- Levadászott az elmulasztott manikűr(öket - ha több fordulóból is kimaradtál).
- Küldesz e-mailt a bejegyzés linkjével vagy megjegyzést hagysz linkkel együtt annál az összefoglalónál, ahol kimaradtál.
- Bekerülsz az összefoglalóba, törölve leszel a fekete listáról.

A lista online van, nézegethető, szerkeszteni viszont csak én tudom. Itt érhető el.

A könnyebb megértés érdekében hozok három példát.
1. Én, Bella mondjuk jelentkezem a 25. fordulóra, de nem készítek manikűrt. Ez esetben, mivel eddig még nem szerepeltem a listán, legközelebb akkor tudok vadászni veletek, ha behozom a lemaradásomat - vagyis levadászok egy manikűr a 25. fordulóban nekem sorsolt blogról.
2. Vegyünk egy olyan példát, aki már fent van a listán. Most nevet nem szeretnék írni, mert nem az a szándékom, hogy bárkit is megbántsak. Így mondjuk legyen a bloggerina Kisgesztenye. Kisgesztenye mondjuk nem vadászott a 3. 7. és 10. fordulókban. Mivel csak a 24. fordulótól lép érvénybe ez a szabályváltoztatás, így a következő fordulóra gond nélkül jelentkezhet. Szépen mennek is a dolgok, mondjuk a 26. fordulóig. Nincs idő/kedv/fényképezőgép/hupikéktörpike/elmarad a mani. Ekkor legközelebb csak akkor tud jelentkezni, ha a 26., 10., 7., és 3. forduló manikűrjeit is törleszti. Nem muszáj egyszerre, felőlem egy évig is készítheti. A lényeg, hogy az elmaradt vadászatok be legyenek hozva.
3. Feltételezzük, hogy megvan a bejegyzés, csak hiányos. Eredeti kép vagy link nincs meg, esetleg nem említette meg név szerint az ihletet szolgáltató bloggerinát. Ez a legkönnyebb eset: pótold a hiányosságokat, küldj e-mailt/megjegyzést a bejegyzésed linkjével, bekerülsz az összefoglalóba, aztán minden és mindenki heppi.

Ha bármi kérdésed lenne (hogyan lehet linket beilleszteni bejegyzésbe, hát az eredeti képet, nem tudom már, az elmaradt fordulóban kitől kellett volna vadásznom és társai), írj nyugodtan. Eddig sem nevettem senkivel szemben és küldtem el, ha segítségért fordult hozzám, sőt, legjobb tudomásom szerint próbáltam segíteni. Most arra kérlek titeket, ti is segítsetek azzal, hogy betartjátok azt a néhány szabályt, amely a Manikűrvadászra vonatkozik.

Remélem, nem rettentek el ezzel senkit. Higgyétek el, próbáltam már kevésbé drasztikus módszerekhez is folyamodni, kevés sikerrel.

Ha időm engedi, készítek majd egy tutorial bejegyzést, hogy mit hogyan lehet könnyen elérni (pl instagram.com-ról linkelni, mert a szülinapi fordulónál ez is néhol gondot okozott, vagy képet linkről beilleszteni, avagy instagramról képet bejegyzésbe illeszteni, szóval ilyesmikre gondoltam, de ha szóltok, hogy még mi nem tiszta, azt is beírom a bejegyzésbe!).

Természetesen, akinek nem inge, az ne vegye a fentieket magára! :)

Kérdések, kritikák kulturált formában jöhetnek.

Kellemes vasárnapot!
Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből