2017. február 24., péntek
Recept | Tawa Tawas bolíviai fánk
Sziasztok!
Farsangi időszak lassan a végéhez közeledik, így végre én is rávettem magam, hogy készítsek. Már hetekkel ezelőtt kinéztem Évánál, aki Nea blogjáról hozta a receptet, ami szerinte nagyon népszerű sütemény Bolíviában.
Én apróbb változtatásokat hajtottam végre a recepten.
Hozzávalók (dupla adaggal az eredeti recepthez képest):
- 0,5kg liszt + liszt a nyújtáshoz, vagy a tésztához, ha ragad
- 1 tasak sütőpor
- 4 ev xilit
- 4 tojás
- 4 csipet só
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 dl tej
- egy csepp ecet
- bő olaj a sütéshez
Elkészítése:
1. A lisztet, sütőport edénybe szitáljuk, egy pici ecetet cseppentünk, ezzel futtatva fel, így szálkásabb lesz majd a tészta, majd hozzáadjuk a cukrot is.
2. Egy tálba felverjük a tojásokat, ezt is hozzáadjuk az edény tartalmához.
3. Időközben megolvasztjuk a vajat. Én erre a mikrót használtam, egy kis tejet is töltöttem a vajhoz, mielőtt betettem volna a mikróba.
4. Az olvasztott vajat és a maradék tejet is a lisztes masszához tettem. Bedagasztjuk a tésztát. Ehhez akár használhatjuk a robotgép dagasztófunkcióját is - nekem egyelőre nincs ilyenem kéznél. Ha dagasztás során nagyon ragad a tészta, még adhatunk hozzá lisztet, én is ezt tettem.
5. Dagasztás után hagyjuk a tésztát 5 percre pihenni. Nálam ez valamivel több idő volt.
6. Harmadoltam a tésztát, lisztezett gyúrólapon 0,5 cm-es vastagságúra nyújtottam az első kupacot, kb. 4 cm-es csíkokra szeleteltem, majd rombusz alakúra vágtam.
7. Forró olajban nagyon hamar megsültek. Közben többször is kellett még újratölteni az olajba, ezért nem érdemes túl sok olajat tölteni legelőször a serpenyőbe.
8. Miután megsültek a fánkok, porcukrozzuk. Édesszájúak lekvárral fogyaszthatják.
Bár én xilittel édesítettem, egy kis tálkába tettem néhány fánkot, amit nem porcukrztam le. Számomra elég édes volt 4 evőkanál xilittel is, Édesapám és unokatestvérem alma-sárgarépa lekvárral, illetve málnadzsemmel fogyasztották.
Ti szoktatok fánkokat készíteni?
Ezt a könnyű, élesztőmentes verziót bátran ajánlom mindenkinek.
Jó étvágyat!
Bella