Tavaly készítettem először sárgarépa lekvárt. Akkor nagyon ízlett, nem csak nekünk, hanem mindazoknak akik tavaly segítettek a gyimesi kaszálónkon a füvet lekaszálni, boglyába szedni. Édesanyámék mentek haza (mert nekünk Gyimes is haza, Dánfalva is haza, Csíkszereda is haza. Az a vicces, mikor reggel mondjuk, hogy na megyünk egyet haza, délután/este, mikor Gyimesről vagy Dánfalváról indulunk vissza, akkor meg mondjuk, hogy +Na, most már indulunk haza."^^). küldtem velük egy nagyobb üveggel a sárgarépalekvárból, amit rögtön munka után meg is kóstoltak, nem csak ők, hanem a jelenlevők is. Az elmondások szerint alig maradt az üvegben. ^^ Idén is szándékomban áll nagybátyámnak küldeni haza a lekvárból. :)
A képekért elnézést kérek. A lekvár tegnap előtt készült, akkor törött le a pöcök, és nagy nehézségek árán sikerült csak lefotózni.
Gyönyörű színe van még mindig! *.* Az idén kisebb adagokban turmixoltam, így alig maradt darabos. :D Már ki is próbáltuk a tegnap palacsintával (is). Valami isteni! komolyan, mindennel/ben finom, de palacsintával az igaz! ♥
Az eredeti recepten nem sokat változtattam. Az idén egy kg helyett 2,3 kg-vel dolgoztam, egy 1 kg cukrot használtam csupán hozzá, de bőven elég volt, 2 dzsemfixet, 6 kisebb narancsot és 3 narancsot. Illetve vettem egy citrancsot is, végül ő nem került bele a lekvárba. Féltem, hogy keserű lesz tőle. ^^
A képek rögtön azután kerültek, hogy üvegbe töltöttem a lekvárt. Ezért a nagy felfordulás, de legalább láthatjátok munka közben/végén is a konyhaasztalt.^^
Kilenc és fél üveggel lett, de ebből a 9. és a félig telt üveg is nagyméretű, kompótnak való, így azok kettő kisebb méretűt is kitesznek. ^^
Már tavaly is elég sok mindenhez használtam a vajaskenyér, palacsinta mellett: anyukám szülinapi tortájához a fondant alá, sütikbe, gyors bögretésztához.
Ti elkészítettétek már? Vagy tervezitek az elkészítését? Az a jó benne, hogy a répát télen-nyáron kapni, ahogy a lekvár többi hozzátevőit is, így később is el lehet tenni, nem csak most, a lekvár-szezonban. ^^
Bella♥