Hasonlóan készült, mint az eddigi lekvárok (málna, áfonya).
Hozzávalók: 5 kg barack (akár vegyesen is), 1,5-2 kg cukor, egy lime vagy citrom, befőzési szalicil
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, tisztítjuk. Délbe/negyedekre vágjuk.
Az edényt kikenjük a citromlevével, majd beletesszük az előkészített gyümölcsöt, odatesszük főni.
Idén csak azután tettük bele a cukrot, hogy a gyümölcsök jól összerotyogtak volna, ez kb 20-40 perc főzést jelent, persze közben kavargatjuk, hogy oda ne kapja az alja.
Ezután beletesszük a cukrot, mi 1,5 kg-t használtunk, de aki úgy érzi, nem elég édes, még tehet bele nyugodtan.
Cukorral is főztük még 40-50 percet, de ha nagyon leves, lehet még tovább is.
Mikor úgy érezzük, kész a lekvárunk, elkeverünk benne pár csepp rumaromát, majd egy kisebb tálba kiveszünk a főzetből, egy kevés befőzési szalicilt keverünk el benne, majd a szaliciles lekvárt belekeverjük lekvárunkba. Azonnal le is oltjuk a tüzet.
Jól összekavarjuk a lekvárt, majd üvegekbe töltjük, dunsztoljuk.
Ti szeretitek a barack lekvárt? Hogyan szoktátok fogyasztani, mibe használjátok fel?
Bella