Oldalak

2017. június 21., szerda

Recept | Bounty kehely

Sziasztok!

A mai nap egy áprilisben elkészített fincsi pohárdesszert receptjét szeretném nektek bemutatni, amit még Évánál láttam meg és mentettem le. Nekünk nagyon ízlett, hamar el is fogyott.



Hozzávalók (a képen éátható 5 pohárhoz):
  • 5 ek kókuszreszelék;
  • 4 dl tej;
  • 1 dl főzőtejszín;
  • 1 evőkanál xilit;
  • pár csepp vaníliaaroma;
  • 5 ek búzadara (gríz - ki hogy ismeri; nálunk a gríz kifejezés elterjedtebb, én rögtön elő is vettem a prézlit (zsemlemorzsát), aztán a hozzávalókon végignézve vontam öszse a szemöldököm, hogy itt valami nem stimmel... szóval gyorsan kicseréltem a prézlit grízre, de a biztonság kedvéért a búzadarára a neten is rákerestem, mielőtt hozzáfogtam volna a desszert elkészítésének^^);
  • 5 dkg étcsokoládé;
  • 2 ek víz;
  • egy kiskanálnyi vaj;
  • 5 dkg durvára tört pirított dió és/vagy mogyoró (nálam most volt mindkettő).


Elkészítése:
1. A tejet és a tejszínt egy edénybe öntjük, majd a xilittel, kókuszreszelékkel együtt főzni kezdjük.
2. Forrás után csepegtettm bele a vaníliaaromát.
3. Hozzáadtam a búzadarát. Két-három kevergetés után levettem a tűzhelyről.
4. Míg a gríz hűlt, elkészítettem a csokiöntetet. Mivel én nem tudok (mondjuk elméletben tudom, de nagyon ódzkodom a használatától) gőz felett olvasztani, más megoldás után néztem, de aki ezt szokta meg, az gőz felett olvassza meg a csokit a szokott módon.
Én a mikrós variációt választottam, amit innen lestem el, vagyis: a csokit egy üvegtálban feldaraboltam, rákanalaztam a vizet, majd betettem a mikróba fél percre.
5. Mikor kivettem, furi állaga volt, de ez nem gond, ne ijedjünk meg, hanem gyorsan egy kiskanál segítségével keverjük el.
6. Mikor egyenletes állagot kapunk, adjuk hozzá a vajat, azzal is keverjük egyenletesre. Elméletileg ez majd meg fog kötni. 
7. A mogyorót/diót apróra vágjuk, megpirítjuk.
8. A már viszonylag kihűlt grízes masszát poharakba kanalaztam, ráöntöttem egy-két ek csokiöntetett, majd megszortam a darabolt dióval és mogyoróval.
9. (Fotózás után) hűtőbe pakoltam, ebéd után desszertként fogyasztottuk.

Nálam a csokiöntet nem kötött meg azután sem, hogy hűtőbe pakoltam, amit igazából nem bántam, mert nem sütibevonásra kellett. Még tanulmányozni fogom ezt a mikrós módszert. Utólag arra is gondoltam, azért nem kötött meg, mert a grízes-kókuszos massza is meleg volt még, mikor ráöntöttem a csokit. A lényeg, hogy finom volt a desszert, mindenkinek ízlett. :)

Ti próbáltatok már hasonló finomágot? Esetleg van tippetek a csokiöntet elkészítéséhez?

Szép napot mindenkinek!
Bella