Oldalak

2014. január 27., hétfő

Recept | Tejbegrízes-almás süti

Ezt a finomságot a tegnap készítettem el, a Blogkóstoló mostani fordulójára. Egy kis csavar van a dologban, mert valójában 4Gyerek blogját, akinek amúgy a Blogkóstolót is köszönhetjük, az előző fordulóban kaptam társnak, de akkor csak annyira futotta sajnos az időmből, hogy a receptet kiválasszam a blogról. Nem is éreztem fairnek, hogy erre a fordulóra is jelentkezzek. Írtam Linyahnak, a mostani, 14. forduló háziasszonyának, hogy nevezhetek-e én is a múltkori blogpárommal, legnagyobb örömömre elfogadta, én pedig remélem, hogy 4Gyerek bloggerinájának is tetszik majd a végeredmény, és elnézi nekem, hogy egy fordulóval később sikerült csak teljesítenem. :)



A tejbegríz sosem volt a kedvencem gyerekkoromban, aztán 11-12 éves koromban megkedveltem, azóta nagyon szeretem, bár tény, hogy már nagyon ritkán készítünk.
Nem volt itthon élesztő, sem sárgabarack, így kicsit variáltunk Édesanyámmal a recepten. A sütés jó móka volt, az egész család beledolgozott. :) Édesanyám főzte a tejbegrízet, Édesapám hámozta, szeletelte az almát, én pedig a többit.^^
A gyümölcsöt bármilyen másikkal lehet pótolni, 4Gyerek például sárgabarackkal készítette.

 
Hozzávalók
A tésztához: 45 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, egy csipet só, pár csepp ecet vagy citromlé , 1,8 dl tej, 1 tojás, 7,5 dkg cukor, 5 dkg vaj, kevés citromhéj, vanília aroma;
A tejbegrízhez: 8 dl tej, 18 dkg gríz (búzadara), 12 dkg cukor, 5 tojás;
A tetejére: 1 kg alma, őrölt dió (de lehet kókusz, mandula vagy bármi, ami az alma vagy más gyümölcs nedvességét felszívja),1 kávéskanál őrölt fahéj, egy csipet őrölt gyömbér, cukor, ha a gyümölcs nem elég édes.

Elkészítés:
1. A tejbegrízhez a hideg tejbe belekeverjük a búzadarát, így nem fog csomókásodni, majd folyamatos keverés mellett főzzük. Addig kavarjuk, míg a gríz besűrűsödik, megfő a tejben. Ekkor a tüzet lezárjuk és hagyjuk, hogy a tejbedaránk teljesen kihűljön. Nekünk jót tett, hogy kitettük a balkonra hűlni. :)
2. Amíg a tejbedara hűl, elkészítjük a tésztát. A lisztet leszitáljuk, egyik sarkába beleöntjük a sütőport,melyet a csipet sóval és az ecettel/citromlével felfuttatunk. 
3. A langyos tejben felolvasztjuk a vajat, majd a liszthez öntjük. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, a tojást is és elkezdjük a dagasztást. Ha szükséges, egy kis tejet/tejfölt  vagy ha túl lágy a tészta, akkor egy kis lisztet adhatunk hozzá. A tészta akkor van jól bedagasztva, ha már nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény oldalához. 
4. Ha a dagasztással végeztünk, az edényt egy tiszta konyharuhával terítsük le, és hagyjuk pihenni (kb 20-30 percig), amíg a tejbegrízes réteget be nem fejezzük.
5. Ha tejbegríz kihűlt hozzáadjuk a tojások sárgáját és alaposan beledolgozzuk. Ezután belekavarjuk a tojások felvert habját és a cukrot. 
6. Az időközben kissé megdagadt tésztát lisztezett munkafelületen gáztepsi méretűre kinyújtjuk és beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tésztára rásimítjuk a tejbegrízes krémet.
7. A gyümölcsöket megmossuk, hámozzuk, a magokat/magházat eltávolítjuk, szeleteljük. Egy tálkába összekeverjük az őrölt diót, cukrot, fahéjat, gyömbért, ebbe forgatjuk bele a almaszeleteket, s ezután tesszük sorakoztatjuk rá a grízes krém tetejére. Kicsit bele is nyomogathatjuk, én ezt nem tette, de legközelebb nem mulasztom el. :)
8. Kb. 190ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk és 40 perc alatt megsütjük. 


Nekünk nagyon ízlik. Alig édes, így Édesanyám is ehet belőle, sőt, még Tatinak is viszek át. :)

Ettetek már hasonló sütit? Esetleg csak magára tejbegrízet? 

Bella