Oldalak

2012. december 11., kedd

Recept | Gesztenyepüré házilag és gesztenyés torta

Ezt a finomságot még tavaly november végén készítettük Édesanyámmal, s azóta is készülök posztolni. Most már igazán itt volt az ideje! :)
A recept NoSalty-ról származik, mi csak hangyányit változtattunk rajta.



Hozzávalók
1 kg gesztenye, 3 dl tej, 4 dl víz, 
1 vaníliarúd (vagy pár csepp vaníliaaroma)
5 dkg kristálycukor, 5 dkg olvasztott vaj
1,5 dl habtejszín (mi nem használtunk tejszínt)
Elkészítés:
1. A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk.
2. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.
3. Még forrón nekikezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!)

Mi a az első három lépést egyben oldottuk meg: felvágtuk a gesztenyéket, aztán forró vízben meglobbasztottuk, hogy a héját el tudjuk távolítani róla.
4. A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük.
5. A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk.
6. Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal.
7. A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
8. A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).

Másnap 6 tojásból piskótát sütöttük, gesztenyepürével töltöttük meg, még az előző tortából maradt fondant, így azzal is bevontunk és megydzsemből származó meggydarabokkal díszítettük.







Isteni finom volt! A fondant alá is gesztenyekrémet használtunk. :)
Ti szeretitek a gesztenyét? Szoktatok gesztenyepürét készíteni vagy vásárolni?
Bella