Oldalak

2012. július 20., péntek

Recept | Meggyes kavart tészta

Múlt hét hétfőjén szüleim meggy szüreten voltak. 7 kg finomsággal tértek haza! Volt munka vele elég, de milyen jó lesz, mikor télen a fincsi dzsemet, kompótot enni, s a fagyasztott finomságból a gyümölcssalátába tenni! :)
Az előbb említettek mellett még egy jó adag levesre, egy kavart tésztára és esti nasira is futotta! :)

Ebben a bejegyzésben a kavart tésztát mutatom be, ezt Édesanyám készítette, mi csak a meggyet magoztuk ki (nem mellékesen kb 6 kg-t én egyedül magoztam ki, nem gondoltam volna, de másnap fájt a kezem^^)




Hozzávalók: 
fél kg liszt, fél kg cukor, fél liter tej, 20dkg zsiradék (zsír, vaj vagy margarin), 5 tojás, 1 cs sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, ízlés szerint rum aroma és reszelt citromhéj, 60 dkg magozott meggy

 Elkészítés:
1. A tojásokat megmossuk. A tojásfehérjét a cukor felével habbá verjük.
2. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, vaníliás cukorral, a zsiradékkal.
3. A sütőport felfuttatjuk egy pár csepp citromlével, majd ezt is hozzákeverjük a sárgájához.
4. Ha tört fehérre kevertük a sárgáját, lassan hozzáadjuk a lisztet és a tejet is. 
5. Ha elkevertük, jöhet a kemény habbá vert fehérje, lassan adagoljuk, vigyázva, hogy a habot ne törjük össze.
6. A tésztát rum aromával, reszelt citromhéjjal ízesíthetjük, majd bélelt tepsibe öntjük.
7. A kimagozott meggyekre egy kevés lisztet szórunk, majd a tésztára rakjuk őket. 
8. Mi 35 percig sütöttük, utána még visszatettük kicsit, de a mi tűzhelyünk nagyon régi és szeszélyes. ^^ Mindenki tudja, a sajátja körülbelül mire képes. ;) Tűpróbát azért ne felejtsük el.


Isteni finom volt! :)
Jó étvágyat! :)

Bella