Oldalak

2012. június 10., vasárnap

Recept | VKF49 - "Fehér és..." - Fokhagymakrémleves

Nagyon szeretem a fokhagymát, a krémleveseket is, így mikor rátaláltam a Nosalty-n a receptre, rögtön tudtam, ezt nekem el kell készíteni! Már szeptemberbe tervbe vettem, de akkor valamiért elmaradt. Aztán jött a VKF 49. kiírása, és rögtön tudtam, hogy ezúttal nem menekül, elkészítem!
Hát, nem kellett volna. :S Szüleimnek ízlett, megették, Édesanyám még boldog is volt, hogy meleg étellel vártam, és nem ő kellett fáradtan hozzálásson az ebéd elkészítéséhez. Én viszont nem tudtam belőle két kanállal többet megenni, s annak is nagyobb része a sajt volt.
Úgy jártam vele, mint a tojáslevessel, már csak említeni kell, s már forog a gyomrom... :(
A recept innen van, itt rengeteg  dicséretet kapott.





Hozzávalók:
7 nagy gerezd fokhagyma
20 g vaj
2 dl tej
1-1,5 ek liszt
fél kk fehérbors (ízlés szerint több-kevesebb)
reszelt sajt a tetejére (tálaláskor)


Elkészítés:
1. A fokhagymát miután megtisztítjuk, törővel összenyomjuk. 
2. A vajat egy lábasba felteszünk olvasztani, mikor megolvadt, rögtön hozzá adjuk az összetört fokhagymát. Alacsony lángon pirítjuk, és ott állunk mellette, elég sűrűn kell keverni, mert nagyon hamar megpirul. (nekem egy-egy helyen oda is égett picit, ezért látszanak kisebb sötétbarna darabkák a levesben.) Akkor öntjük fel 8 dl vízzel, mikor kezd enyhén barnulni a fokhagyma, de nem szabad megpirítani. Ha felöntöttük vízzel, megsózzuk, és rászórjuk a fehérborsot (ízlés szerint). Nagy lángon főzzük.
3. Míg forraljuk a levest, a lisztet simára kikeverjük a tejjel. (Az eredeti recept 3 ek. lisztet ír, de mi 1 ek-t szoktunk egy nagy láboshoz használni, ez pedig nekem kb fél nagy lábosnak jött ki.)
4. Ha felforrt a leves, akkor a lisztes eresztékbe merünk egy kevés levest, és összekeverjük lassan, majd lassan, kevergetés közben hozzáöntjük a lábasban lévő leveshez. 
5. Ezután megint megvárjuk, hogy felforrjon, és kevergetjük még kicsit (kb. 1 percig), várva, hogy krémessé sűrűsödjön a levesünk.
6. A levest forrón tálaljuk, reszelt sajttal, esetleg tejföllel, petrezselyemzölddel díszítjük.



Isa