Oldalak

2012. június 14., csütörtök

Recept | Epres mini piték

Tegnap elég sokat ténykedtem a konyhában, négyféle dolgot is készítettem, ebből az egyik volt a mini pite. A tésztája nem sikerült túl jól, kemény lett, és kicsit íztelen, de az epres töltelék elég édes volt, hogy kiegyenlítse a dolgot. :D
A recept a Blogkóstoló 3. fordulójára készült, amelyet ezúttal Trollanyu írt ki. Én Vikvi blogját kaptam, ahol szintén rengetek finomságra akadtam! Főleg pitékre. :D Sajnos pite formám az nincs, így egyenlőre csak mentegetem a recepteket. :D De a listámon már rajta van a pite forma is! Csak itthon még nem láttam sehol kerámiásat, sőt, másat se igazán. De ha megpillantom valahol, lecsapok rá. :)
Vikvi cseresznyés mini pitéjéből indultam ki, de nálam a cseresznye helyét az eper vette át. Ami nem volt túl jó ötlet, mert az eper a melegtől elég sok levet enged.




Én csak fél adagot használtam, ez 7 mini pitére volt elég. Ami tegnap rögtön el is fogyott. :)

Hozzávalók (fél adaghoz!!): Tésztához
1 és egy kicsi bögre tészta (nekem ez kb 180 g)

fél tk só
1/3 csésze margarin (nálam 55-60 g) - visznt a tészta túl száraz volt, Édesanyám szerint a lisztmennyiség felével megegyező mennyiség kellett volna a zsiradékból is!
6 ek hidegvíz + 1 tk ecet



Töltelékhez:
250 g eper (de nekem egy kicsi töltelék megmaradt, de nem veszett kárba, gyorsan összedobtam egy bögretésztát és a mikróban 5 perc alatt elkészült. Édesapám ámult, hogy már ilyen is van. ^^) - vagy más gyümölcs


1 cs. vaníliás pudingpor (de ha picit kevesebb, az sem nagy gond, sőt)
negyed bögre cukor (én előző este az epret már lecukroztam, így csak nagyon kevéske cukrot raktam, és úgy pont jó volt)
ízlés szerint fahéj
1 cs vaníliás cukor
egy csipet só
1-2 kanál liszt vagy keményítő
*ha eperrel készítjük, jöhet kicsi kókusz, gríz vagy dió is...vagy akármi, ami felszívja a meleg hatására az eperből származó levet. Ez sajnos nekem csak utólag jutott az eszembe, de legközelebb már úgy fogom készíteni. :D

Elkészítés: 

1.A lisztet elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a sót. Majd apránként az ecetes vizet. Tésztát gyúrok belőle, majd 50-60 percre a hűtőbe teszem, de egy óránál ne többre! Ez enyém picit fura lett, mert kb 75 percet töltött a hidegben.
2. Miután a hűtőből kivesszük, kettőbe választjuk a tésztát, az egyik felét kinyújtjuk és az piték aljába tesszük.
3. Rá kanalazzuk a tölteléket. 
4. A másik felét szintén kinyújtjuk és kedvünk szerint díszítjük a pitéket. 
5. Lekenjük tejes tojással, és megszórjuk cukorral (ez a mozdulat csak akkor jutott eszembe, mikor kivettem a sütőből :$). 200 fokon sütjük 20 percig.(ez nekem csak 1 perc volt, de a formám is kisebb volt a mini pite formánál). Majd 180 fokon 30-40 percig.

Töltelék:
Az összes hozzávalót összekeverjük. Én a nagyobb és közepes epreket még kavarás közben el is vágtam a kanál szélével, hogy kisebbek legyenek. Kb. 10-15 percre hagyjuk állni mielőtt felhasználnánk. 

Megjegyzés:
Ahogy már fent is említettem, nekem maradt meg a töltelékből. Ez esetben sem kell megijedni. A gyors bögretészta receptje alapján összedobtam gyorsan egy pincsi édességet,m csak vigyázni kell a liszt és cukor mennyiséggel, mert a töltelékben is van már. És most csak 3-3 kanál lisztet és édesítőt használtam, illetve 2-2 kanál tejet és olajat. Az egy tojás ment bele, illetve sütőpornak az innen megmaradt kis adagot használtam. S mivel a megmaradt tölteléket használtam, amit simán belekavartam a tésztába, nem tettem bele se kávéport, se kókuszt, se kakaót, csak egy leheletnyi fahéjt. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ti nem tehetek egy keveset. :) Fotózni már nem tudtam, azt nem érte meg. :D Még teljesen ki sem húlt, s a család már nekiállt az elpusztításának. :D

Ez az első ilyen pitém, úgyhogy nem nézni, hogy esztétikailag (sem) éppen a legjobb, sem pite formám nem volt, sem pedig időm, mert sietnem kellett, a gáz már ment. De olyan rossz nem lehetett ha egy óra múlva már egy darab sem volt belőle. :D
S nem utolsó sorban, jó volt egy kis kikapcsolódás így érettségire készülés, magyar szóbelizés előtt. :D

Isa