Gyerekkorom nagy kedvence. Volt egy időszak, mialatt édesanyám néha elkészítette a számomra. Aztán olyan 10 évvel ezelőtt teljesen kimaradt. Persze, sokat gondoltam rá, néha még Édesanyámat is kértem, de valahogy sosem jött össze. Aztán mióta annyira felcseperedtem, hogy már magam is szoktam ténykedni a konyhában, párszor megfordult a fejemben, hogy elkészítsem, és erre most a TücsökBogár által kiírt SAD 5. fordulója meg is adta az alkalmat.
Amint megpillantottam a címet, már rögtön tudtam, hogy mit fogok elkészíteni! (: Édesanyám vasárnap nem volt itthon, azalatt álltam neki a "nagy" munkának. Életemben először készítettem el, s 10-12 éves emlékekre hivatkozva. ^^ Egy alkalommal láttam, ahogy édesanyám készíti, s nagy örömömre, az elég volt az alapokhoz. A többi meg már jött az én megérzéseimből. :D
Hozzávalók
kristálycukor
kristálycukor
tej
Elkészítése
1. Két kanál cukrot egy kisebb edénybe tegyünk oda olvadni.
2. Időközben 1-1½ dl tejet lassú tűzön odatesszük melegedni.
3. Mikor a cukor már szép barnára karamellizálódott, ráöntjük a langyos tejet, vigyázva, el ne égessük magunkat.
4. Addig hagyjuk a tűzhelyen a tejet, amíg a karamell teljesen el nem olvad.
5. Miután elolvadt a cukor, kicsit hagyjuk hűlni az italt, majd megkóstoljuk, ha túl édes, még tejjel hígítjuk.
6. Végül poharakba töltjük és felszolgáljuk.
Tipp: Én inox kanállal végig kavargattam, de ebben az esetben konyharuhával dolgozzunk, mert az inox hamar felmelegszik, akkor pedig éget! Persze, vigyázzunk, hogy a ruha meg ne gyulladjon! (:
Ti is készítettetek már hasonló finomságot? Hogy ízlett?
Isa