Oldalak

2011. szeptember 8., csütörtök

Recept | Karfiolkrém

Kedden anyukámmal a piacon jártunk. Rögtön megakadt a szemem a karfiolokon, olyan szépek voltak! Muszáj volt vetessek belőle egy kisebb fejet. Imádom a karfiolkrémet, így nem is volt kérdés, hogy mit készítünk belőle. Már alig vártam. (: Tegnap reggel el is készítettem. Anyukám nem volt itthon, úgyhogy életemben először teljesen egyedül.


Hozzávalók:
-főtt karfiol
-édes mustár
-olívaolaj
-kapor (ízlés szerint)
-só
-pár csepp citromlé

Elkészítés:
1. A főt karfiolt kicsit feldaraboljuk, hogy ezután a botmixerrel könnyen és jól el tudjuk dolgozni.
2. Miután teljesen pürésítettük, hozzáadjuk a mustárt, annyit, amennyit egy adag majonéz elkészítéséhez használnánk. Én bár mind megfőztem a karfiolt, nem hasznéltam fel az egész fejet, csak úgy kb háromnegyedét-kicsivel több mint a felét (a többi ment a fagyasztóba, még jó lesz egy adaghoz^^), ehhez egy evőkanál mustárt kevertem.
 Ezt botmixer segítségével dolgoztam el. 
3. Ezután egy kanállal lassanként adagoltam hozzá az olívaolajat, és kevertem el, vigyázva, hogy el ne vágódjon. Legjobb a fakanál, bár én sima evőkanalat használtam.^^
4. Ha úgy érezzük, hogy már elég olajos, nem száraz a massza, akkor jöhetnek bele a fűszerek: só, kapor, citromlé ízlés szerint.


Megjegyzés: Akinek ez túl bonyolult, az a karfiol pürésítése után egy másik edényben (porcelán v műanyag) készíthetünk majonézt, majd a kettőt összekeverjük és ízesítjük. (:  Így sokkal érthetőbb, meg gondolom sokak számára könnyebb is, viszont a fenti sokkal hamarabb megy. (=



 A levágott paprika szelet, vagy ahogy mifelénk mondjuk gogos (a román gogoş-ból^^), a fotó elkészülte után a tányéron lévő karfiol adagocskára került, édesapám kérésére, így kiadta a magyar zászlót. (: Sajnos úgy már nem készült róla kép, Sungi nem volt valami türelmes, lemerült. :D

Jó étvágyat!
Isa