2017. szeptember 14., csütörtök

Recept | Boci szelet

Sziasztok!

Ma családunk új kedvenc sütijét szeretném nektek bemutatni. Én először 2012 őszén találkoztam ezzel a sütivel, mikor az egyik szobatársam hétvégéről a kollégiumba visszatérve ilyen finomsággal lepett meg bennünket. Már akkor megszerettem, kérdeztem is, hogy a nagymamája hogyan készíti, de végül az elkészítése elmaradt - bár akkoriban nem is tudtam volna megsütni, lévén, nem volt sütő a kollégiumban, csak főzőrózsák.




Végül az utolsó löketet édesanyám egyik barátnője adta, aki az utóbbi időben gyakrabban készítette, és néha mi is kaptunk egy-egy szeletet. Édesanyámmal elhatározásra jutottunk: mi is elkészítjük.

Azt tudtam, hogy tehéntúró helyett kedvenc tejtermékemet, az ordát fogom használni. Fel is vettük a fagyastóból a sütést megelőző este. (Itt jegyezném meg, hogy fogalmam nincs, mi lesz velem télen orda nélkül, ha már most felhasználtam a tartalék jelentős részét. Bár boltit egész télen lehet kapni, azt nem szeretem, íztelennek, olykor egyenesen kesernyésnek érzem.)

Keresgéltem receptek után a neten, négy-öt változatot is megnéztem, elolvastam. Szinte szóról szóra ugyanaz az egész, szóval jöjjön most egy N+1-edig változat is, némi változtatással az általam átolvasottakhoz képest (pl. cukor helyett xilit-et használtam, illetve a fél kg túró helyett és csak 40 dekával dolgoztam, ugyanis annyi volt itthon.)


Hozzávalók:
Tésztához: 4 db tojás; 22 dkg xilit, 15 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 30 dkg liszt, 1,5-2 dl tej
Krémhez: 40 dkg orda, 4 ek gríz, 1 vagy 2 db tojás - mérettől függően, nekem volt két pici tojásom, azt használtam, 20 dkg xilit, 1 cs. vaníliás cukor, pár csipet szárított, reszelt citromhéj.

Elkészítés:
1. Az ordát (vagy tehétúrót, aki azzal dolgozik) a tojásokkal elkevertem/törtem, míg csomómentes nem lesz.
2. A kikevert masszához hozzáadtam a grízet, vanilíás cukrot, citrom héjat, elkeverjük, majd félrettem összeállni.
3. Mintha csak piskótához készülődnék, a 4 tojást szétválasztottam fehérjére és sárgájára.
4. A fele cukorral és egy pici csipet sóval a fehérhét kemény habbá vertem, ezután ment a hűtőbe.
5. A vajat a cukorral, illetve a tojások sárgájával kikevertem. Először úgy tűnt, a vaj miatt elvágódott a massza, de türelmesen és egy-két percnyi turbo fokozatos keverés rácágolt.
6. Kezdtem belekanalazni a kimért lisztet, sütőponrt és kakaóport. Mikor nehézkes lett a keverés, adtam hozzá egy kis tejet, elvertem amennyire csak tudtam, aztán ismét adtam hozzá egy kis tejet.
7. Miután csomómenesre kevertem, óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön meg, hozzádolgoztam a fehérje habot is.
8. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát, majd egy nagyobb kanál segítségével szotyogtattam rá az ordás masszát.
9. Előmelegített sütőben 15 percig nagyobb, majd kb. 30 percig közpes lángon sütöttem. Nem biztos, hogy nálatok is ennyi idő, a sütőtől függ. Mindenképp legyetek figyelmesek sütés közben, és végezzetek tűpróbát!

Nagyon fincsi lett a végeredmény, még aznap elfogyot majdnem a süti fele. Mivel ordát tartalmaz, szinte sosem tudtam ellenállni neki. :O

Ilyen volt közvetlenül azután, hogy kivettem a sütőből:


Ti ismeritek ezt a süteményt? Hogyan szoktátok készíteni?

Szép napot!
Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből