2016. október 29., szombat

Recept | Köménymagleves

Sziasztok!

Ígérem, jövök már manikűrökkel is, viszont még kis türelmeteket szeretném kérni. Addig is készült néhány olyan finomság - leves és lekvár - az elmúlt hónapban a konyhámban, amit mindenképpen szeretnék veletek megosztani.

Kezdetnek gyermekkorom egyik kedvenc levesét szeretném nektek bemutatni, a köménymaglevest. Azt tudtam, hogy nagyon könnyű elkészíteni, de nem tudtam, hogyan is kellene, így hát felhívtam édesanyámat a pontos instrukciókért. Mikor kóstoltam először, nekem kicsit íztelennek tűnt, valószínűleg mert én jóval több vízzel készítettem, ezért még egy adag alapot készítettem. Mikor másodszor kóstoltam, még mindig íztelennek tűnt, de már úgy hagytam. És milyen jól tettem! Mikor kitöltöttem és belekóstoltam... hát pont olyan finom volt, mint az Édesanyámé! Mintha csak ő készítette volna. :)



Hozzávaló a nokedlihez: 2 tojás, 6 ev liszt
Hozzávaló a leveshez: őrölt köménymag, 2 ek liszt, őrölt fűszerpaprika, kis olaj.

Elkészítés:
1. Először a nokedli tésztáját készítettem el. Felvertem a tojásokat, szép lassan hozzáadtam a lisztet és csomómentesre kevertem.
2. A lábas aljába felmelegítettem az olajat - de tényleg csak meleg legyen, ne forró, hogy a űszerek ne égjenek el! (Én egyik renddel megjártam, hogy túl forró lett az olaj, és amint beletettem a köményt, azonnal koromfeketévé égett, tehát vigyázni kell.)
3. Lehet, könnyebb úgy, ha a meleg olajat levesszük a tűzről és úgy teszünk 1½ kk őrölt köménymagot rá, gyorsan kevergessük el.
4. Hozzáadjuk a 2 ev lisztet és a negyed kiskanálnyi fűszerpaprikát is. Gyorsan keverjük el csomómentesre, visszatehetjük a tűzre.
5. Hideg vízzel felöntjük. Én kb 5 litret töltöttem ehhez az adaghoz - de ha íztelen, akkor lehet egy kisebb lábaskában még olajat melegíteni és az őrölt kömény+liszt+fűszerpaprika keverést eljátszani, majd ha csomómentes, akkor a leveshez keverni. Először én is így javítottam fel, de a hozzávalókhoz már a duplázott (tehát az 5-6 literhez való) adagot írtam fel.
6. Mikor a víz fő, beleszaggatjuk a közepes méretű nokedliket.
Ha a nokedli elkészült, akkor kész is van a levesünk!


Ti ismeritek ezt a levest? Szeretitek? Esetleg kedvet kaptatok rá, hogy elkészítsétek ti is?

Jó évágyat!
Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből