2015. november 14., szombat

Személyes | #PrayforParis avagy "Ma mi is franciák vagyunk!"

Sziasztok!

Szomorú apropóból írom ma soraimat. Eredetileg egy kreatív bejegyzéssel készültem nektek, de az éjjel történtek miatt nem tudok elmenni szó nélkül.

Forrás
Számomra eddig a péntek 13-dikák ugyanolyan napok voltak, mint a többi, nem igazán hittem vagy hiszek ebben a babonában. Viszont a tegnapi nap tényleg semmi jót nem tartogatott.

Az előbb vagy húsz sorban vázoltam a hajnali óráimat, ahol kisebb balszerencsés történések egész sorozata gátolt meg abban, hogy eljussak egy vagány bukaresti konferenciára. Végül töröltem az egészet, mert jelenleg nem ezen van a hangsúly. A lényeg, hogy nekem már hajnali három órakor elegem volt ebből az egész pénteki napból, függetlenül attól, hogy történetesen 13-a volt-e avagy sem. Persze akkor még ne sejtettem, hogy 18-19 óra múlva micsoda tragédia fogja sújtani Európát.

Akik már régebb óta követnek, tudják, hogy mennyire szeretem a német focit. Ha már a konferenciára nem jutottam el, úgy gondoltam, legalább a francia-német mérkőzést megnézem. Igazából nekem fel sem tűnt a bombák hangja. Jobban mondva feltűnt, de sokakkal együtt én is azt hittem, hogy csak erősebb petárda, dob, wuwuzela-szerű kürt vagy valami hasonló lehet. Akkor lepődtem meg nagyon, mikor félidőben említette a kommentátor, hogy a stadion körül állítólag bombarobbanás volt, az hallatszott be, utána meg nemsokkal azt is megerősítette, hogy időközben kimenekítették a francia államfőt.

A meccs után rögtön kezdtem keresgélni a neten, bújtam a Nationalelf és a Bayern közösségi oldalait is, hátha valamit írnak, hogy a focisták, a stáb és a szurkolókkal minden oké-e. Végül ráakadtam egy képre és néhány sorra, hogy a szurkolók lementek a gyepre és ott várakoznak, viszont a játékosokról továbbra sem tudtam semmit. Ekkor már 2-3 percenként frissítettem a 444! oldal tudósítását. Bár a meccs éjfélkor befejeződött, egész háromig nem tudtam rávenni magam az alvásra, folyamatosan frissítettem, nyomon követtem, hogy épp mi zajlik Párizsban. Már ekkor lehetett tudni, hogy 100 közeli a halálos áldozatok száma.
Végül hajnali háromkor rajtam is erőt vett a fáradtság, de azt nem állíthatom, hogy az éjszakám nyugodtan telt. Reggel első kérdésem az volt, hogy mekkora már az áldozatok száma? Édesanyám picit meglepődött, de rögtön válaszolt, csak ezután kérdezett rá, hogy én mégis honnan tudok róla.

Azóta is megrendülve és gyakran könnyes szemmel olvasom az újabb és újabb híreket. Én egyszerűen ésszel nem tudom felfogni, hogy emberek hogy lehetnek ennyire elborult elméjűek, hogyan tudnak fiatalokat ennyire elbolondítani, hogy ilyen borzalmas tettekre vetemedjenek.
Persze, sokan kezdték el mindenféle csatornákon az "Én megmondtam, hogy nem kellenek ide menekültek, most nézzétek, mi lett belőle"-féle okoskodásokat. De a szomorú igazság az, hogy Franciaországban már több mint ezer olyan francia állampolgár van, aki az elmúlt hónapokban csatlakozott az ISIS-hez. Véleményem szerint pont ez a legveszélyesebb, mikor a "sajátjainkat" fordítják ellenünk.

Szomorúan olvastam a világvezetők sorra megjelenő nyilatkozatait, mindegyik arról biztosítja nem csak Franciaország, de az egész világ lakosságát, hogy nem marad megtorlás nélkül a támadás. Kemény harcok következnek. Ismét beigazolódik a közhely, miszerint erőszak csak erőszakot szül. Én tényleg el tudom képzelni, hogy ez a terrortámadás casus belli-ként fog szolgálni a már évek óta készülődő III. világháború kitörésére.

Forrás

Jelenleg 128 halálos áldozatról szólnak a tudósítások, de további 300 ember van kórházban, akik közül 80 kritikus állapotban, így várható a halálos áldozatok számának növekedése. Eddig két belga, két román és egy svéd áldozatról is tudunk.

A közösségi oldalakon sorra jelennek meg az együtt érző üzenetek. De többek között a Sydney-i operaház, a New York-i Freedom Tower antennája és a Torontó-i CN Torony is a francia trikolór színeibe öltözött, az Amazon is szolidaritását fejezi ki. Magyarország vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. Azt hiszem, a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy fogalmazta meg eddig legjobban, amit ma az egész világ érez: "Ma mindnyájan franciák vagyunk."

Aki szeretné követni a történéseket, az itt magyarul is megteheti.

Bella

Ui: Időközben azt is megtudtam, hogy a válogatott az éjszakát a Stadionban, az öltözőben töltötte. Onnan szállították őket a reptérre. Már szerencsére hazaérkeztek Németországba. Eddig úgy tűnik, a közelgő magyar-norvég, angol-francia és német-holland mérkőzéseket meg fogják tartani.
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből