2013. november 10., vasárnap

SAD 19. | Mákos-kókuszos szelet

Nagyon megörültem, mikor a Kiskukta által útjára indított Süss!Alkoss!Díszíts! 19. fordulójának témáját megpillantottam. Jelenlegi házigazdánk, Szofi nagyon ötletes témát eszelt ki, méghozzá a "Dió vs Mák"-ot.
Én alapjában véve dió párti vagyok, olyannyira, hogy évekig nem is ettem semmi mákosat, csak az utóbbi egy-két évben kezdtünk összebarátkozni ez utóbbival is. Viszont a diót mindig, mindenbe képes vagyok megenni.



Bizonyára többetekben felmerül a kérdés, hogy akkor mégis miért mákos receptet hoztam? A válaszom egyszerű, ezt a süteményt még tavaly májusban sütöttük, hogy ballagásomra legyen. Azóta is készülök kiposztolni, de valahogy sosem volt rá időm, eleinte érettségi miatt nem, aztán jött a felvételi, utána pedig mindig akadt épp más, amit hamarabb ki kell tenni. Persze, a szemfülesebbek már találkoztak vele a blogon, mert a konyhás kis képen is hónapok óta kint van. (:

De kicsit visszakanyarodva, nagyon örülök, hogy most passzol a témába is, hisz magamat ismerve, tuti még csücsült volna pár hónapig a bejegyzéses mappácskámban.

Maga a recept egy román bloggerina oldaláról való. Nagyon szeretem Laura receptjeit, fotóit egyaránt! Nem egy receptet mentettem már tőle le, de ezidáig ez az egyetlen, amit ki is próbáltam. Nekem nagyon ízlett, csak anyukámmal azt sérelmeztük, hogy ahhoz képest, hogy milyen sok tojás jár bele, nagyon-nagyon vékonyka lesz a tésztája. Édesanyám ki is jelentette, hogy többet nem fog ilyet sütni, mert nem éri meg. Én is valószínűleg majd csak akkor fogok, ha már saját zsebből, saját konyhában sütök-főzök.

Az eredeti receptet hozom, magyarra fordítva.
  
Hozzávalók:
Az alaphoz:
8 tojás fehérje, 200 g cukor, 5 ek liszt, 100 g őrölt mák, 100 g kókuszreszelék

A krémhez:
8 tojás sárgája, 200 ml. tej, 100 g cukor, 3 ek liszt, 200 g vaj (vagy margarin)

A díszítéshez:
kókusz reszelék


Elkészítés:

1. Az alaphoz kemény habbá verjük a fehérjéket. Folyamatos kevergetés közben lassan hozzáadjuk a cukrot.
2. A habhoz hozzáadjuk a megszitált lisztet, majd a mákot és a kókuszreszeléket, mindezt lassú, függőleges kavarás közben.
3. Sütőpapírral bérelt (vagy vajjal gazdagon kikent), kb. 25*35 cm-es tepsiben, közép fokon (kb 175°C) 20-25 perc alatt megsütjük.
4. A krémhez a sárgákat a cukorral, mixer segítségével, kb 2 percig kavarjuk, hogy kifehéredjen a massza.
5. Ezt követően hozzákavarjuk a lisztet és a meleg tejet, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben, hogy oda ne égjen az alja és ne is csmókásodjon meg, addig hagyjuk ott, míg meg nem vastagszik a krém. Ha a krém besűrűsödött, eloltjuk a tüzet és hagyjuk a krémet kihűlni.
6. A vajat habosra kavarjuk, majd lassan, egy-egy kanállal adagoljuk hozzá a főzött krémet. 
7. Az elkészült krémet a kihűlt tésztára kenjük. A tetejét kókuszreszelékkel díszíthetjük.
8. Szeletelés előtt egy órára tegyük hűtőbe, majd éles késsel daraboljuk, hidegen tálaljuk.


Így visszaolvasva a receptet, olyan kevés liszt jár bele, hogy egyáltalán nem csodálom, hogy nem nőtt fel! Azért arra kíváncsi lennék, hogy elbírna-e több lisztet is. Ha legközelebb elkészítem, megpróbálom növelni a liszt adagján. 


Nagyon finom sütemény készült belőle, nem is tartott két napnál tovább. (:
Valaki már készítette el? Esetleg van különbség a receptek között? Minden tanácsot, kritikát szívesen fogadok. ;)

Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből