2012. augusztus 24., péntek

Recept | SAD 8 - Gyümölcstorta

Régebb minden jeles alkalommal gyümölcstorta került az asztalunkra. Ezt a tortát 2oo9 áprilisában készítette Édesanyám a születésnapomra. Csak pár hete találtam meg a képeket, és amint megpillantottam, a SAD mostani fordulója jutott eszembe. :)
Sajnos az elmúlt napokban az időérzékem teljesen megcsalt engem, így egy napot kések a torta bemutatásával, remélem, Petra, a Reformkori konyha blog írója így is elfogadja. :)




A recept rendkívül egyszerű:
6 tojásból piskótát készítünk, mi kuglóf formában sütjük mikor ilyen kör alakúra szeretnénk, van torta formánk is, de én azt nem szeretem.
3-4 tasak tejszínhabport kikavarunk. Mikor a piskóta megsült, három-négy részre osztjuk. Mi a piskótát mindig meg szoktuk locsolni házi gyümölcs sziruppal, de unokatestvéremék például cukros vízzel szokták. :)
Ennél a tortánál eper szirupot használt Édesanyám, ha jól emlékszem. :)
Mi tejszínhabot használtunk a krémhez is, annyi különbséggel, hogy apró gyümölcsdarabokat vágtunk bele: banán, eper, ananász. A kuglóf közepébe is ebből a krémből teszünk. Én úgy imádom! Ezért is szeretem kuglóf formában sütni. :D
A tortát is bevonjuk tortadíszítő zsák segítségével.
Kb fél dl vízből kevés cukorból szirupot főzünk, kis citromlevet agy citromsót is adunk hozzá, egyrészt, hogy édeskés-savankás levet kapjunk, másrészt, hogy a díszítésre szánt gyümölcsök ne változtassák meg a színüket.
Ha megfőtt a szirup, leoltjuk a tüzet vagy félre vesszük az edénykét és hozzáadunk egy kevés zselatint, nem kell egy egész tasakkal. Fontos, hogy a zselatinnal már ne főzzük a levet, mert akkor a zselatin nem ad olyan szép fényes felületet.
A díszítésre szánt gyümölcsöket belemártjuk a zselatinba, majd úgy díszítjük a tortát. Ha még marad a zselatinos léből, azt kanál segítségével a feldíszített tortára tesszük.
Pár órára hűtőbe tesszük. :)


Nagyon fincsi volt! Nagyon szerettem mindig Édesanyám gyümölcstortáit! Lehet, hogy hasonlót fogok készíteni Édesanyám közelgő születésnapjára is. :)

Egyúttal szeretnék ezzel az egyszerű ám de nagyszerű recepttel az Éva tortadíszítő játékára is nevezni! :) Részleteket találtok a Takarékos konyha blogon.

Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből