2012. augusztus 7., kedd

Recept | Barackos gombóc + angyalbögyörő

Gyerekkorom nagy kedvence volt s az mai napig is, a szilvás gombóc.  7-8 éves lehettem, mikor Édesanyám barackból készítette el. Gondolom, készítette már előtte is barackból, csak azok nem maradtak meg az emlékeim közt. :)
Azután gyakran kértem, hogy készítsen "szilvás gombócot barackból". =)
Ezt a finomságot télen is el szoktuk készíteni, akkor kompótból.




Pont ma egy hónapja, július 7-én készült ez a finomság. De még mindig van kajszibarack a piacon, hogy kipróbálhassuk. :)


 Hozzávalók:
3-4 kisebb főtt krumpli (pityóka)
½ kg liszt
1 v. 2 tojás (attól függően, mennyi van épp otthon. 2 tojással puhább, finomabb a tészta, de ugyanúgy elkészül 1 tojás használatával is.)
1-2 ek olaj vagy 5-10 dkg vaj/margarin
kevés só

Töltelékhez:
barack
cukor, fahéj

Prézli (zsemlemorzsa) és gríz (búzadara) a hempergetéshez

 
 Elkészítés:
1. A krumplit odatesszük héjában főni. Amint kész van, meghámozzuk és még úgy, melegen (!!) össze is törjük. Ezután hagyjuk hűlni, meleg krumplihoz nem szabad hozzákeverni a lisztet.
2. Amíg a krumpli hűl, előkészítjük a gyümölcsöket. A barackot (szilvát) megmossuk, magozzuk. Attól függően, hogy mekkora gombócokat szeretnénk készíteni, vagy mennyi barack áll a rendelkezésünkre, akár félbe is vághatjuk. 
3. Egy kisebb tálkába teszünk pár kanál cukrot és ízlés szerint őrölt fahéjat. Jól összekeverjük, majd a gyümölcs édességétől függően teszünk a fahéjas cukorból a gyümölcsök közepébe. Ha elfogy a cukor, még lehet keverni, ha megmarad, el lehet tenni a következő alkalomra, de akár a megfőtt gombóchoz is fel lehet használni. Kárba veszni nem fog.
4. Ha a gyümölcsök előkészítésével megvagyunk, és az összetört krumplink is meghűlt, lassan hozzákeverjük a lisztet, a tojást, sóst. 
5. Anyukám azt mondta, néha a tészta vizet is igényelhet, de csak nagyon keveset használjunk belőle, mert a pityókás tészta mindig lágyít. 
6. Legvégén keverjük hozzá az olajat vagy vajat/margarint. Édesanyám elárulta, jobban szeret ő olajt használni, mert őt idézve "jobban ki lehet dolgozni a tésztát".  Gyúrjuk össze a tésztát, jól dolgozzuk meg.
7. Édesanyámtól azt is megtanultam most, hogy a pityókás tésztát sosem szabad állni hagyni, éppen ezért kell a gyümölcsös is kész legyen. Mikor kész a tésztánk, kb fél cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetbe egy egy fél vagy egész cukrozott gyümölcsöt teszünk,  gombócalakúra formáljuk.
8. Ez idő alatt már jó odatenni egy nagyobb lábasban a vizet főni egy kevéske só és olaj társaságában.
9. Egy tepsiben tegyünk oda 3 ek prézlit és 1 ek grízt kicsit megpergelni. Édesanyám azért használ grízt is, mert akinek amúgy sava van, ennek segítségével nem jön annyira fel, mert a gríz felissza.
10. Ha felfőtt a víz, szépen tegyük bele a gombócokat. Akár több rendbe is, ha sok lett a gombóc, csak arra figyeljünk, hogy egyszerre tegyük őket bele. Akkor van kész, ha feljött a víz tetejére, de jó még úgy is hagyni egy keveset a víz felszínén.
11. Ha megfőtt a gombóc kiszedjük őket a vízből (nem tudom, mi a neve, de mi olyan lyukacsos nagy kanalat szoktunk használni, amivel egyúttal a levet is leszűrjük róla), majd a prézlibe tesszük, hempergetjük. Amíg meleg, jól ráragad a prézli. Mi nagy jénai tálba szoktuk utána szedni és tálalni, látszik is az első képen. De mindenki eldönti saját maga, hogy miben a legalkalmasabb.^^
12. Van hogy nem jut elég barack és marad még tészta, abból angyalbögyörőt szoktunk készíteni. Nagynénémnél láttam először ilyet, azóta is annyira szeretem, hogy képes vagyok inkább a gyümölcsből hagyni meg, csak bögyörő készülhessen. :D A legutóbbiból sajnos csak négy darabocska készült, a fotózást már csak kettő érte meg. Ez annyiból áll, hogy a tésztából kígyót nyújtunk, picivel kisebb átmérőjűt, mint az ujjunk. Ezt daraboljuk kisebbre, nagyobbra, ízlés szerint, de arra vigyázzunk, hogy nagyjából egyformák legyenek. Ha kész vannak a gombócok, őket is beletesszük főzni, majd mehetnek a prézlibe. Édesanyám elmondta, régebb a vendéglőben ők levesek mellé is késztettek ilyet.:)


Édesanyámnak külön készítettünk párat, az övébe nem cukrot, hanem Diamond édesítőport keverünk össze a fahéjjal. úgy is finom volt! Bár tény, hogy jóval savanyúbb mint a miénk. :)

Édesítőporral


Két kaméleon angyalbögyörő a tepsi közepén.^^ Nem húzták sokáig. :D
Ahogy említettem, el lehet télen is készíteni kompótból vagy fagyasztott gyümölcsből. Idén mi fagyasztottunk le barackot is. :) Ha kompótból készítjük, előzőleg öntsük ki a gyümölcsöket és hajuk pár órát, hogy lecsepegjen. Édesanyám úgy szokta, hogy kora reggel kiönti, aztán délután/este mikor hazaért, elkészíti.
 A tésztát most is Édesanyám gyúrta, én a gyümölcsöket készítettem elő,illetve a gombócokban és a főzésben segítettem. :) Remek anya-lánya program. Én már 6-7 éves korom óta segítek Édesanyámnak. Először csak a fahéjas cukrot tettem a gyümölcsökbe, majd én tettem a gyümiket a tésztára, aztán már gombócokat is csináltam, gyümölcsök magtalanítottam, pár éve már a tűzhely közelében is ténykedek. :)

Ti szoktatok hasonlót készíteni? Más gyümölcsöt is felhasználtok a szilva és kajszibarackon kívül?

Bella

"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből