2011. április 19., kedd

Olvasónapló | Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

Eredeti cím: The Murder At the Vicarage

Amikor a közutálatnak örvendő veterán hadfit a paplakban holtan találják – kétség nem férhet hozzá, hogy gyilkos kéz fegyverétől –, voltaképpen senki sem csodálkozik. Hiszen maga a galamblelkű pap is kijelentette, méghozzá népes társaságban, hogy ha valaki netán meggyilkolná Protheroe ezredest, ugyancsak nagy szolgálatot tenne az emberiségnek. Bizony, sokan örültek volna, ha az ezredes nem áll az útjukban – kezdve fiatal feleségén, aki első perctől fogva boldogtalan volt mellette. Vagy nézzük például az első házasságából való lányát, aki szerint, ha apjában volna annyi tisztesség, hogy beadja a kulcsot, megoldódna minden probléma, nem beszélve a sikkasztással és pápista szimpátiákkal vádolt ifjú káplánról, akit az ezredes nyilvánosan megszégyenített, avagy a fiatal festőművészről, aki Protheroe lánya körül legyeskedik, de a feleségét szeretné megszöktetni.
A rejtélyes gyilkosság kivizsgálásával megbízott Slack felügyelő roppant rossz modorú ember; nem is megy semmire a kihallgatott falubeliekkel. A nyomozás már-már zsákutcába jut, amikor közbelép Miss Marple, a finom, törékeny öregkisasszony, az emberi lélek nagy ismerője. Előbb derűsen közli, hogy legalább hét olyan személyt tud, aki nagyon örült volna, ha Protheroe ezredes jobblétre szenderül, majd (a tőle megszokott finom tapintattal) kezébe veszi a dolgot, és nem is nyugszik, amíg ki nem deríti az igazságot, ám a tettes leleplezésének dicsősét átengedi Slack felügyelőnek: hátha ettől egy kicsit megjavul a modora.



Imádtam! Nagyon rég olvastam olyan AC könyvet, amelyet a végére nem untam meg. Végig járt az agyam: vajon ki lehetett? Aztán az utolsó oldalakon jött az óriási meglepetés. 
Azt is szerettem, hogy a tiszteletes szemszögéből figyelhettük az eseményeket. Most kedveltem meg Miss Marplet. (:

Kedvenc idézeteim a könyvből:
-Férfi vagy női hang volt?
-Degenerált hang! – állapította meg jelentőségteljesen Mrs. Price Ridley.

-Mert maga általában azzal foglalkozik, hogy mi jó, és mi rossz – nem mintha szerintem valóban léteznének ilyen kategóriák. Tegyük fel, hogy miden csak mirigykiválasztás kérdése. Az egyik mirigyből egy kicsit sok jutott, a másikból kevés – és íme, itt a gyilkos, a tolvaj, a megrögzött bűnöző.

-Tüsszentést hallottam. Méghozzá nem is mindennapi tüsszentést, de nem ám!
Egy bűntény körül semmi nem mindennapi. A lövés nem volt mindennapi lövés. A tüsszentés nem volt közönséges tüsszentés. Bizonyára szabadalmaztatott gyilkostüsszentés volt.

Aki ősi, ösztönös dührohamot akar látni, hozzon csak ki a sodrából egy vérbeli emberbarátot.

A fiatalok azt hiszik, hogy az öregek mind ostobák; de az öregek tudják, hogy a fiatalok ostobák!

10/10
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből