2015. december 18., péntek

Kreatív | DIY - Karácsonyi képeslapok

Sziasztok!

A nagyon régi olvasóim még emlékezhetnek, hogy minden évben küldök képeslapot és apróbb kézzel készített ajándékot - általában karácsonyfadíszt - az egyik kedves barátnőmnek. Idén pedig nem csak neki, de Cinc-nek is postáztam. Egyelőre csak az elkészült képeslapokat mutatom meg (Cinc, ha nem érkezett meg még, ne kattints ide^^).


Idén két fajta képeslapot készítettem. Az elsőről random készült néhány kép elkészítés közben is. A másodiknál (ami amúgy elsőként készült^^) ez elmarat.




Amire szükség lesz:

  • egy ív vastagabb papírra/vékonyabb kartonra (nálam bézs)
  • színes papírokra (nálam a fenyőfás és a magyal mintás nyomtatva lett, az arany egy régebbi csomagolópapírból maradt meg)
  • kétoldalú ragasztó (nekem olyan van, ami rendes ragasztószalagra hasonlít)
  • karton vagy dekorgumi, hogy elérjük a 3D hatást (nálam sötét barna)

 Készítési folyamat:

  1. A ív vastagabb papírt félbe tűrve kettévágtam (de aki nagyobb méretű üdvözlőlapot szeretne készíteni, hagyja nyugodtan így), az egyik felet még egyszer félbe hajtottam. Ez lesz a képeslapunk.
  2. Körző segítségével kb. 2-es átmérőjű köröket rajzoltam a kartonra. Kétszer annyit, mint amennyi dísz van, hogy egymásra ragasztva elég magasak legyenek, de aki dekorgumit használ, egy is elég szerintem.A lényeg, hogy picit majd "kiemelkedjen" a síkból.
  3. Színes papírok hátára megrajzoltam a karácsonyfadíszek kontúrját, majd körbevágtam.
  4. Kartonból vágtam kis trapéz-alakokat, melyek a díszek csöngő részére kerül.
  5. A megmaradt kartonból nagyon pici darabokat vágtam, ezek kb fél centisek voltak. Ebből háromszor annyi készült, mint ahány dísz van. Arra vigyázzunk, hogy akkora legyen a méretük, hogy a trapéz alakot rátéve egyáltalán ne látszódjanak. 
  6. Kétoldalú ragasztóból kis darabokat vágtam és kezdtem összeragasztani a darabokat: a két kör alakú kartont, illetve hármasával a nagyon pici darabokat (azért három, hogy a díszek csüngő része a dísz testénél is jobban kiemelkedjen)
  7. Elrendeztem a díszek testét a képeslap alapján (nálam ez ugye a bézs), majd vettem a kör alakú kartonokat és szintén kétoldalú ragasztó segítségével helyére ragasztottam őket, rájuk jött egy-egy dísz.
  8. Ugyanezt megismételtem a trapéz alakú foglalatokkal is, ezek alá a hármasával összeragasztott miniatűr kartonok jöttek.
  9. Fekete filc segítségével megrajzoltam a  kötőt
  10. ezüst írószerrel ráírtam, hogy "Boldog Karácsonyt!"
  11. Még akár lehet a képeslap belsejébe egy kis darab fehér papírt is ragasztani, hogy az írás is látszódjon. Ez idén nálam elmaradt, de amúgy általában szoktam ragasztani.







Úgy tűnhet, ez a fenyőfás megoldás könnyebb. Pedig nem volt az! Az ötletet amúgy Pinteresten láttam, de nem mentettem le, úgyhogy nem tudom már belinkelni.
Itt egy fél ív zöld  kartont használtam. A magyalos papírt nyomtattam, ezt méretre vágva aztán ragasztottam a képeslap elejére. Ezután fehér papírt is méretre vágtam, majd a hátán megrajzoltam a fenyőfa körvonalát és egy éles sniccerrel (akárhogy írom, aláhúzza a böngésző. Nem így hívják? Vagy másképp írják? Tudjátok arról a pengés vágóeszközről beszélek, aminek az élét egy csúszkával úgy lehet ki-be tologatni) vagy éles ollóval körbevágjuk.  ha előbbi mellett döntötök, inkább használjatok vonalzós is, mert elég nehéz szép egyenesen dolgozni a pengével, mindig saját útra tér. :D
Ha kijött a fenyőfa, szépen ráírhatjuk az üzenetet.
Miután megvagyunk, hasonló miniatűr kartondarabkákat vágunk, mint az előző képeslapnál. Itt csak kettőt ragasztottam egymásra, majd szépen elhelyeztem a képeslapon és ráillesztettem a fehér lapot is.  

A fenti csoportképet inkább azért illesztettem be, hogy lássátok, milyen köd volt 9-én nem sokkal dél után nálunk. Nem szeretem ezt a ködös időt. Hót akarok végre. Sok-sok hót. Fehér karácsonyt.

Úgy érzem, picit sikerült bonyolultan magyaráznom, de bízom benne, hogy a képek eloszlatják a ködöt a homályos részekről. Ha mégsem, lehet kérdezni nyugodtan. :)

Hogy tetszenek a képeslapok? Szoktatok ti is sk készíteni?

Szép napot!
Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből