2015. május 24., vasárnap

Eurovíziós Dalfesztivál 2015 | Döntő Bella szemével


Building Bridges!
Építsünk hidakat!

Sziasztok!

Lassan hagyománnyá válik,l hogy a Dalfesztivál döntőjéről készítek egy bejegyzést, melyben saját véleményemet mondom el az adott fellépésekről.

Lelövöm a poént, az idei az első olyan év, mikor azok kerültek az élvonalba, akik szerintem is nagyon-nagyon jók voltak, sőt, a két abszolút kedvenc közül az egyik meg is nyerte.

De nem húzom tovább az időt, inkább nézzük egytől-egyik a versenyzőket! :)



1. Szlovénia - Maraaya
A nőnek nem szokványos a hangja, éppen ezért sokáig nem is tudtam eldönteni, hogy most tetszik-e avagy sem. Igazából most sem tudom, a refrénnél általában tetszett, máskor kevésbé. Mindenesetre a házaspár 39 ponttal a 14. helyezést szerezték meg.

2. Franciaország - Lisa Angell
Persze, szép dal meg minden, de engem nem vettek meg, valahogy nem jött át az egész - nem kizárt, hogy pont azért, mert nem értettem a nyelvet, bár nem tudom. Ennek ellenére én azt hittem, több pontot fognak kapni, de a 4 pontocska mindössze a 25. helyre volt elegendő.

3. Izrael - Nadav Guedj
Nekem a refrénen kívül nem nagyon jött be, az viszont nagyon-nagyon tetszett. Néha úgy éreztem, mintha fals is lett volna, vagy csak nekem tűnt úgy? 97 pontot szereztek, ezzel a 9. helyre jutva.

4. Észtország - Elina Born & Stig Rästa
A szám elején úgy tűnt, mintha a pasi hangja nem passzolt volna a hangszerhez, a dallamhoz, mintha két külön életet éltek volna, aztán egyre jobban megtetszett. Sőt, megkockáztatom, egyike lesz azoknak a számoknak, amelyet le is fogok tölteni. Azon gondolkodtam, vajon az a könnycsepp a nő arcán a legvégén igazi volt-e? Én már nem emlékszem, hogy volt-e könny az elődöntőben avagy sem. Szerintem a 106 ponttal megérdemelten kerültek a 7. helyre.

5. Anglia - Electro Velvet
Swing! Imádom! Végig járt a lában az asztal alatt, míg tartott a szám. Mondjuk engem a srác nem győzött meg, hogy tényleg szereti azt a lányt, de úgy tűnik, mást se nagyon, hiszen az 5 pont mindössze a 24. helyre volt elegendő.

6. Örményország - Genealogy
Nem volt rossz, e a szám helyett inkább a nők ruhája, illetve a díszlet kötötte le a figyelmem. Nekem nagyon tetszett az a fás megoldás. Én mondjuk nem valószínű, hogy 34 ponttal a 16. helyre soroltam volna őket.

7. Litvánia - Monika Linkytė &Vaidas Baumila
Oké, tudom én, hogy ez egy rádió-barát szám, de nekem ők már az elődöntőben sem tetszettek. gyakran volt az az érzésem a refrén alkalmával, hogy a lány nem kapja a helyes hangokat el. A csók meg... az az igazság, hogy Madonna-Brittney óta már lejárt lemez és lerágott csont. Aztán hogy mégis mennyi szavazatot köszönhetnek neki, azt nem tudom, de párat biztosan. Én már azon is csodálkoztam, hogy az elődöntőből továbbjutottak, a döntőben pedig 30 ponttal a 18. helyen végeztek.

8. Szerbia - Bojana Stamenov
Egyszerűen imádom a hangját! A mondanivalója is nagyon tetszett és a koreográfia is. Valójában csak jót tudok mondani róla, én többet is adtam volna neki, mint 53 pont és a 10. hely.

9. Norvégia - Mørland & Debrah Scarlett
Itt sem mindig tudta eldönteni, hogy tetszik vagy sem. A lány előadásmódja egyáltalán nem volt bejövős (a ruhájáról nem is beszélve; én egyszerűen utálom az ilyen toppos ruhákat, sehogy sem mutatnak). Viszont mikor együtt énekeltek, nagyon szépen passzolt egymáshoz a két énekhang. 102 pontot és a 8. helyet kapták meg.

10. Svédország - Måns Zelmerlöw
Már az elődöntőben megvett kilóra. Az abszolút kedvenc volt végig. A hang, a dallam, a szöveg, a koreográfia, a fények - minden nagyon ott volt, nagyon egyben, tökéletesen passzolt egymáshoz. "We are the heroes!" Végre egy év, mikor a kedvencem győzött! Méghozzá 365 ponttal, ami a Dalverseny történelmében a 3. legmagasabb pontszám volt.

11. Ciprus - John Karayiannia
Kedvenc valószínűleg nem lesz belőle, nem volt egy olyan nagy durranás, viszont kellemes, dallamos hangja van a srácnak. 11 pontot kapott, amely a 22. helyre volt elegendő.

12. Ausztrália - Guy Sebastian
A Dalfesztivál 60. alkalmából meghívták Ausztráliát is a versenyre, egyszeri alkalom ez, csak idén vettek részt, és rögtön be is zsebeltek 196 pontot, mellyel 5-dikek lettek. Engem mondjuk nem vettek meg, valahol középmezőnybe soroltam volna őket.

13. Belgium - Loïc Nottet
Én már az elődöntőben sem voltam tőle elragadtatva. Szerintem volt nála jobb előadó is, aki bekerülhetett volna a döntőbe, viszont a koreográfia nem volt rossz. Ennek ellenére rejtély számomra, hogyan tudott 217 pontot összeszedni, ezzel egészen a 4. helyig ugorva.

14. Ausztria - The Makemakes
Az elődöntők során a bejátszások alatt nem nyertek meg (s a pontok alapján - vagy éppen annak hiányában - úgy tűnik, így volt ezzel Európa nagy része is), viszont ost, mikor színpadra álltak egyre jobban tetszettek. Pozitív csalódás voltak, én nem is értem, miért nem kaptak egyetlen pontot sem, így a 27., utolsó helyre csúszva.

15. Görögország - Maria Elena Kyriakou
Nem az én stjlusom, ezért kedvenc sem lesz, de szerintem egyik legerősebb szám volt, amit mondjuk a pontok és az elért helyezés nem igazolt, hiszen 23 ponttal a 19. helyet tudhatják magukénak.

16. Montenegro - Knez
Bár egy árva szót sem értettem belőle, nekem mégis tetszett! :) 44 pontot, s ezáltal a 13. helyet kaparintották meg.

17. Németország - Ann Sophie
Az este másik nagy vesztesei. Már eleve ugye botrányos volt a dal is, ami képviselte az országot, hiszen aki megnyerte a Nemzeti Döntőt, kijelentette, hogy ő bizony nem megy sehová. (Akkor meg mindek nevezett be a nemzeti válogatóba?). Az eleje a számnak nagyon nem tetszett, főle amikor még a fnekét is a képernyőnek mutatta, de a refrén már eléggé bejött. Túl sok pontot én sem adtam volna nekik, de azért a 0 pontnál és a 26. helynél többet érdemeltek volna.

18. Lengyelország - Monika Kuszynska
Nekm ő is az egyik kedvencem volt. Egyszerűen imádom a hangját! Behunytam a szemem és csak hallgattam ezt a csodás dalt. Nagyon sajnáltam, hogy nem kaptak többet 10 pontnál, hiszen többet érdemeltek, mint a 23. hely.

19. Lettország - Aminata
Rövid leszek és tömör: nem tetszett. Újabb rejtély, hogy hogy a búsba kaptak 186 pontot, ami egészen a 6. helyig repítette őket.

20. Románia - Voltaj
Minden évben elmondom, hogy én alapból két országnak drukkolok. Az egyik ugye Magyarország, a másik pedig Románia - nem meglepő módon, hiszen itt élek. Idén különösen nagy öröm volt számomra, mikor megtudtam, a Voltaj képviseli az országot, hiszen ők itthon az egyik legismertebb és -elismertebb banda, hosszú évek óta színpadon vannak már, őket hallgatva nőttünk fel.
A szám maga nagyon megindító, nálam a rokonságban sokan dolgoznak külföldön (bár kérdem én, egyáltalán már létezik-e olyan család, ahol ez nincs így?), s bár az én szüleim szerencsére nem kényszerültek arra, hogy engem hátrahagyva, külföldön keressenek megélhetést, mégis nagyon megfogott a szám, könnyes szemmel hallgattam végig mindkét alkalommal. Az külön plusz pont, hogy mertek románul is énekelni. Igazén sajnáltam, hogy csak 35 pontot és a 15. helyet szerezték meg. Nálam ők is kedvencek és benne vannak a top5-ben! ♥

21. Spanyolország - Edurne
Annyira látszott, hogy a nő színésznő. Én egyszerűen nem tudtam elhinni semmit, egyáltalán nem jött át - talán ez volt az, ami a legkevésbé tudott megfogni az összes közül. S bár az vitathatatlan, hogy a nőnek jó hangja van, én sem adtam volna többet, mint 15 pont és 21 hely. Sőt, nálam hátrább vannak, jóval.

22. Magyarország - Boggie
Kövezzetek meg, nem bánom, de én Boggiet nem szeretem. Eddig sem kedveltem, most sem győzött meg. Sztárolva van. Drukkoltam, hogy döntősök legyünk, aztán annyi, a döntőben már egyáltalán nem szurkoltam a számnak, mert hiába vagyok magyar, nekem ez nem tetszett. Sajnálom. A szomorú, hogy ezzel nem csak én voltam így, hiszen az előadás 19 pontot kapott, ezzel a 20. helyen végezve.

23. Grúzia - Nina Sublatti
Jééézusom! - ez volt az első rekcióm, amikor megpillantottam a hölgyet. Hát megijedtem a képernyőtől, no! Ő sem lett kedvenc - és nem az öltözet/smink miatt -, de az vitathatatlan, hogy hang az van! 51 pontot énekelt, 11. helyre volt elég.

24. Azerbajdzsán - Elnur Huseynov
A táncosok koreográfiája nem tetszett. A számmal nem volt gond, tetszett a srác hangja. 49 pontot és a 12. helyet szerezték meg.

25. Oroszország - Polina Gagarina
Úr Isten! Láttátok a ruháját? Hát az valami csodálatos volt, ahogy a fények játszottak rajta! A már csak hab a tortán, hogy mennyire jó hangja van és a szám is milyen jó volt! Nők közül nálam is kedvenc volt, nem is csoda, hogy olyan sokáig éles volt a harc közte és a svéd versenyző között. Végül 303 ponttal az előkelő második helyet szerezte meg. Az elért pontszáma minden idők 4. legnagyobb pontszáma volt.

26. Albánia - Elhaida Dani
Megmondom őszintén, nem emlékeztem rá az elődöntőkből. Most sem győzött meg, de nem volt rossz. 34 pontot szerzett, ezzel a 17. helyen végezve.

27. Olasztország - Il Volo
A bemutatóvideók alapján, amiket az elődöntőkben láttunk, már nagyon vártam őket, mert ott például imádtam a dalt, az alapján már akkor hatalmas kedvencek voltak. Aztán jöttek, és leénekelték a csillagokat is az égből! Hát egyszerűen fantasztikus volt! A svéd versenyző mellett nálam ők voltak az abszolút kedvencek. Hát egyszerűen imádtam őket. Mekkora hangok, kérem, és így együtt milyen jók voltak! Miközben hallgattam, behunytam a szemem, és éreztem, hogy velük együtt repülök. Még-még-még! Ezt még hallani akarom! 292 ponttal a dobogó harmadik fokára léphettek. Ez minden idők 5. legmagasabb pontszáma, megosztva a Lordival, akiknek z 2006-ban elég volt a győzelemre!

Összességében volt kb 6-8 olyan szám, ami tényleg tetszett, máskor is szívesen meghallgatnám, köztük a győztes dal, amit ma már nem is tudom, hányszor hallgattam meg egymás után. Egyszerűen nem tudok betelni vele!

Íme, a győztes dal:

Ti láttátok a döntőt? A ti kedvencetek ki volt?

Az előző évek döntői: 2013, 2012, 2011

Kellemes vasárnapot,
Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből