2012. december 5., szerda

Recept | SAD XI - Rizsfelfújt

Trollanyu, az aktuális Süss, Alkoss, Díszíts! háziasszonya azt találta ki, hogy öltöztessük ünneplőbe kedvenceinket!
No, a rizsfelfújt, vagy ahogy mi a családban hívjuk, puffasztott rizs, az egyik ilyen kedvenc.
Már két héttel ezelőtt, mikor először voltam itthon, is megkértem, hogy készítsük el, de akkor annyi minden más készült, hogy végül ez elmaradt. De Édesanyám nem felejtette el, így most, mikor ismét haza tudtam hétvégére jönni, elkészítette nekem. :)
Én pedig feldíszítettem... no meg megettem legalább a felét. :D




Hozzávalók:
3 bögre tej (de mi 1 litret szoktunk használni, hogy legyen puhább),
1 bögre (2.5 dl-es) rizs, 3 ek cukor, vanilacukor (pár csepp aromával is helyettesíthető)
3 tojás, izlés szerint még lehet valamilyen aromát használni, mi most nem tettünk.


Elkészítés:
1. A tejet felmelegítjük (ha házi tej, akkor fel is főzzük). A rizset megpucoljuk, megmossuk, majd lecsepegtetjük a vizet róla. Végül a tejben megfőzzük a rizset.
2. Ha megfőtt, megvárjuk, hogy kihűljön (ezt ablakba kitevéssel és/vagy hideg vizes lábassal lehet gyorsítani). Ezután a tojássárgákat a cukorral belekeverjük a rizsbe.
3. Miután belekevertük, egy másik edényben a cukorral és vanilacukorral kemény habbá verjük a tojások fehérjét. A legvégén hozzákeverünk egy csipet olajat, ez azért kell, hogy mikor a rizs megsül, a hab ne jöjjön fel a tetejére.
4. Miután kész a ha, szép lassan összekeverjük a rizzsel.
5. Kivajazott/margarinozott jénaiban szoktuk merni, és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütni. De ezt mindenki eldönti, hogy mennyi idő kell a saját sütőjében, az a lényeg, hogy a teteje kezdjen kicsit barnulni.
6. Gyümölcssziruppal, lekvárral vagy magár magára is fogyaszthatjuk.


Végezetül két kép a dísztelen adagból.^^



Szoktatok ti is ilyen finomságot készíteni?
Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből