2012. május 27., vasárnap

Eurovíziós Dalfesztivál 2012 | Döntő Bella szemével

"Gyújtsd meg a tüzed!"
Tavalyhoz hasonlóan, idén is elkészítettem a saját véleményemet, mindegyik előadást röviden, vagy kicsit hosszabban értékelve. ^^ Csak úgy, mint tavaly, idén sem úgy alakultak a pontok, ahogy én elképzeltem, bár már kezdem megszokni. Szerintem velem van a gond. ^^
No de nem beszélek tovább, nézzük sorra az országokat!





 01. Egyesült Királyság:  Engelbert Humplerdinck – Love Will Set You Free
Először meglepett, hogy egy idős bácsit küldtek. Persze, nem ismertem, a magam 20 évével szerintem az lett volna a csoda… De tény, hogy Humperdinck már megannyi díjjal, arany- és platina lemezzel büszkélkedhet, sőt, kéznyoma Hollywoodban és Las Vegasban is.Nekem nagyon tetszett az előadása! Az a tipikus régi vágású előadó, a színpadi mozgása is a 20-30 évvel ezelőtti (vagy még régebbi?..nem tudom) műsorokat jutatta az eszembe. Sármos volt még most is, tudta, hogy a női nézőknek még puszit is kell küldeni, bár ez kicsit fáradt puszira sikeredett.
Visszahallgatva a számot, nekem nagyon tetszik! Biztos vagyok benne, hogy a telefonomon is helyet fog kapni! Őszintén szólva csodálkozom, hogy csak 12 pontot sikerült összeszednie, mely az utolsó előtti, azaz 25. helyre volt csupán elegendő. Én szívem szerint legalább a középmezőnyben helyeztem volna el, de biztos, hogy jóval a nagyik elé!

 02. Magyarország : Compact Disco – Sound of Our Hearts
Próbálok nem elfogult lenni, és meg kell vallanom, egész könnyen megy ebben az esetben! Kövezzetek csak meg nyugodtan, de nekem ez abszolút nem jött be! Valahogy rádióban nagyobbat szól! Még mindig azon a véleményen vagyok, hogy Biga jobb lett volna, sőt, még a Király tesók is, bár őket nem kedveltem annyira.
Irritált eleinte Csaba keze a mikrofonnál, Helga hátul mutatott mozgásától meg néha hányingerem volt. :(
De hogy ne csak negatívumokat mondjak, tetszett, hogy a magyar bandának van egy egyedi stílusa, ami nem mindegyik országról mondható el, a másik meg a magyar nyelvű „Köszönöm” a szám végén. ♥
A Compact Disco 19 pontot kapott, amely a 24-ig helyre jutatta őket. :(


 03. Albánia : Rona Nishliu - Suus
Oké, én nem vitatom, hogy van hangja a csajnak, de ez nekem akkor is sok(k) volt! Mr az elődöntőben is, most is pár másodperc múlva a vállam közé fogtam a fejem, szemem összeszorítottam és azt motyogtam, hogy „fejezd mááááár be”. Irritláta a fülem, ez van.
146 pontot gyűjtöttek, így lettek az 5-ek, én picivel hátrább soroltam volna őkt.

 04. Litvánia : Donny Montell – Love is Blind
Értem én, hogy vak…mármint a szerelem, ezt akkor sem kellett volna! A szám első felében ugyanis Danny szeme egy fekete csilivili kendőcskével volt bekötve. Nem tudom, más hogy van vele, de én igenis igénylem, hogy lássam egy előadó tekintetét is.

 Miután lekerült róla a kendő jól érezhető volt, hogy okkal biztosabb lett a hangja és a színpadi mozgása egyaránt. Olyanannyira, hogy már-már cirkuszban éreztem magam. Nagyon aranyos kis pofikája van, de nekem túl színpadias volt. :S
70 ponttal a 14. helyet érte el.

 05. Bosznia és Hercegovina: Maya Sar - Korake ti znam
Maga írta a zenét és szöveget is, producer férjével. Kitűnően zondorázott, szép volt, jó volt, nekem mégsem robbant. Kellett volna még oda valami plusz.
A kapott 55 pont a 18. helyre volt elegendő.
 06. Oroszország: Buranovskiye Babushki - Party for Everybody
Ha nekem ilyen élénk nagyiaim lennének! Aranyosak voltak, tőlük még az „evribogyi dansz” és „cámo an dansz” is elfogadható volt. :) Én már az elődöntőben sem jutattam volna őket tovább, nemhogy egészen a második helyig küldjem őket! Ne értsetek félre, nekem tényleg szimpik, annál is inkább, mert már egyik nagymamám sem él, de azt hiszem, ez a műsor nem erről kéne szóljon. Talán jövőre meg kéne kérjük mi is a Veresegyházi Asszonykórust?
A nagyikról még tudni kell, hogy templomuk felújítására gyűjtenek az énekléssel, már 2008-ban felfedezték őket, turnéztak már több országban is, köztük Észtországban és Franciaországban is.
A közönség 259 pontot szavazott meg nekik, ezzel biztos helyet szereztek maguknak a dobogó második fokára.


07. Izland: Greta Salóme és Jónsi - Never Forget
Elsőre túl merevnek tűntek… másodikra is. :) vagy talán nem is merevnek, hanem annyira betanultnak tűnt számomra a koreográfia és ez zavart. Mindezek ellenére nekem Nagy Kedvencek! :) ♥
Greta valami iszonyúan játszik a hegedűn! És ezt most csupa jó értelemben mondom, szó szerint rázott a hideg! Amúgy zene iskolában járt, ő írta és szerezte az előadott számot. Jónsi pedig 2004-ben isztambulban képviselte a hazáját, így neki már ismerős volt ez a légkör. :)
Nagyon kevés pontot kaptak! Csak 46-ot, amely csupán a 20. helyre volt jó! Nálam minimum TOP5-ben vannak!

08. Ciprus : Ivi Adamon – La La Love
Mikor olvastam a szám címét azt gondoltam, na még egy gyengécske szám. Erre nem! Oké, nem a mondanivalójával és mélységeivel hódít, nekem mégis tetszett, bár ez a tény még engem is meglepett.
nekem nagyon bejött Ivi hangja, és valljuk be, kellett ide egy ilyen dal is, hogy színesítse a palettát. :)
A koreográfia is nagyjából tetszett, bár tény, hogy jobbat már láttunk eleget. Túl sok volt nekem a fel-le költözés, és milyen az már, hogy a csajok emelgetik…
65 pontot kapott, mely a 16. helyre volt elég, ezzel az eredménnyel kivételesen meg vagyok elégedve én is. ^^


09. Franciaorszég : Anggum – You and I
-Mikor kedden a kisfilmben láttam, rögtön felismertem, és örültem, hogy viszont látom! Pár héttel ezelőtt itt volt nálunk, Varga Viktorral fellépett a Csillag Születikben. Akkor nagyon tetszettek, és ez most sem változott, bár tény, Viktort nagyon hiányoltam a számból! :)
Tudtátok, hogy Anggum az ENSZ Jószolgálati nagykövete? :)
Bár az előrejelzések az élmezőnybe sorolták, csupán 21 pontot kapott, ez a 22. helyre volt elég. Nálam mindenképp fennebb végzett. :)


10. Olaszország: Nina Zilli -  L'amore è femmina (Out of Love) 
Elég lesz annyi, hogy EGYSZERŰEN IMÁDOM? :D Kedden a kisfilmben nagyon nem tetszett. De itt a döntőben iszonyúan élveztem!
tetszett, amit négyen lerendeztek, minden porcikájuk ezt sugallta : „Imádok itt lenni és nektek énekelni! „
Imádom Nina hangját, a vokál is szuper volt! Egyetlen negatívum, hogy szerintem nem iagzán tudott Nina azokban a cipőkben menni, legalábbis nekem nem tetszett. :D
Nekem kicsit Amy Winehouse-os beütése volt, lehet csak a haja miatt. :)
Nináék 101 pontot gyűjtöttek, 9. helyen landoltak. 





11. Észtország : Ott Lepland - Kuula
Tudtátok, hogy gyerekkorában 4 lemeze jelent meg? :)
Az első gondolatom az volt, hogy wazz, én et nem értem, és mégis! Aztán: uhh, mekkora hang!
Ottnak kettős fegyvere volt: nagyon jól néz ki, gyönyörű mosolyával és szíveket olvasztó pillantásával biztos vagyok benne, hogy nem egy női néző szívét dobogtatta meg, szavazatokat is bezsebelve, de ha ez még nem lenne elég, hát ott volt a baromi jó hang is! :)
Az észtek az idei évben a 6. helyen végeztek, ami 120 ponttal sikerült nekik. Nagyon jó, reális helyezés. :)





12. Norvégia : Tooji - Stay
Mikor először megpillantottam, eskű azt hittem, hogy Eric Saade, a tavalyi nagy kedvencem az! Csodálkoztam is, mert úgy emlékeztem, hogy a svédeket egy lány képviseli. ZAtán néztem, hogy az ország sem srimmel. WTF, átpártolt a szomszédokhoz? Aztán láttam a nevet, utána meg a csukja nélküli arcot is, és akkor láttam, hogy ja, csak hasonló. :)
A bevezetőben mondták, hogy gyermekmentő a srác, ez már óriási pirospont elsőre is! Persze, ez nem volt elég, bár így sem értem, hogy hogyan lettek az utolsók és hogy csak 7 pontot sikerült szerezniük? Oké, tudom én, hogy nem egy Eric Saade, annyi pontot nem is vártam volna, de ha tavaly Ericnek sikerült harmadiknak lennie, akkor most Toojit is betippeltem volna a TOP10-be.
Mikor először meghallottam a számot, elhúztama  számat, csak nem tuctuc? Aztán meg az elhúzottból eltátott száj lett: milyen csípőmozgása van!, milyen hangja, mosolya és mindezekhez milyen szempár társul!
Én komolyan nem rétem, az ehhez hasonló előadókra ált. a tinicsajok tizessével küldik az SMSeket… most mi történt? :S
Szerintem egy  oltári pezsgést, tűzet csinált nekünk a színpadra!
A végére egy kis negatívum: néha túl csajosan mozgott, és túl sok volt a gyűrű. :)





13. Azerbajdzsán: Sabina Babayeva - When the Music Dies
Első gondolat: mekkora hang! Nekem nagyon tetszett. :) A ruhája vetítővászonként is szuperált, csak úgy mellékesen megjegyezném, hogy enélkül is meseszép volt az a ruhaköltemény!
Bár valóban nagyon jó hangja van Sabinának, a kedvencem mégsem lett, nekem valami még hiányzott innen, és a 4. helyre sem tettem volna, pedig a maga 150 pontjával pont ott kötött ki.





14. Románia: Mandinga - Zaleilah
Sokszínű, vidám, dallamos, fülbemászó, kell ennél több egy jó számhoz és produkcióhoz? Na ugye, hogy nem! :) Ezzel én is így voltam, egyszerűen imádtam! :)
A TV előtt táncra perdültem, annyira jól éreztem magam. ♥ Elméletileg az itthoni rádiók már hónapok óta játszák, én viszont csupán kedden hallottam őket először, de teljesen levettek a lábamról! Nálam ők is TOP10, annak ellenére, hogy Európa szerint csak a 12. helyen állnak a maguk 21 pontjával.
Itthon a közönség és a szakmai zsűri is őket szavazta az első helyre, így nem is volt kérdéses, hogy ők képviselik Romániát a Dalfesztiválon. :) Mivel kubai és román előadókból áll össze a csapat, angol és spanyol nyelven is énekeltek, én imádtam. ♥





15. Dánia: Soluna Samay -  Should've Known Better 
Az utcáról szedték fel és kérték meg, hogy énekelje el a dalt, amit írtak a számára. Engem nem nyűgözött le a tündérmeséjével, mindvégig az járt az eszembe, hogy ezt már nem hallottam a rádióban is? Úgy hasonlít valamire… sokszínű, az tény, de nagyon jó helyen van a 21 pontjával a 23. helyen.





16. Görögország:  Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac
Pörgős, dallamos, fülbemászó, ezzel a három szóval tudnám legrövidebben jellemezni a ciprusi (!) lány produkcióját. Találó volt a koreográfia is, de én személy szerint nem szeretem, ha sokat vonaglanak a színpadon, ez viszont elég gyakran feszegette a „sokat” határát. ^^
Az viszont nagyon is tetszertt, hogy a táncba kicsi népi is került, azokat a részeket imádtam! ♥
64 pontot kaptak, ezzel a 17. helyen végeztek.





17. Svédország: Loreen - Euphoria
Első gondolatom. Ez most tényleg bemutatott a közönségnek? :O Aztán rájöttem, hogy nem, csak a kamera bénán kapta le a kezét. :D Nekem már ő is a sokat vonaglik kategóriában van. Jó, tudom én, hogy hozzátartozik a számhoz meg minden, de nekem ez akkor sem gyerebe. :S
Nnagyon jó hangja van, az tény, nekem néha úgy tűnt, mintha Céline Diont hallanám a 
My Heart Will Go On számmal. :)
Loreen kétszer annyi szavazattl jutott ki hazájából, mint tavaly Eric Saade. Mindketten nega show-t varázsoltak a színpadra, nálam viszont még mindig Eric a befutó. :)
Loreen majdnem rekordot döntött, ugyanis óriási fölénnyel és 372 ponttal nyerte meg az idei Dalfesztivált!
Viszsahallgatva és nézve a műsort, valóban nem érdemtelenül nyert!





18. Törökország: Can Bonomo - Love Me Back
Mikor megláttam a koreográfiát, azt gondolom, wáó! Végre egy szám és koreográfia, ami hasítani fog! És mekkorát tévedtem! Fél perc elteltével már kikerekedett szemekkel néztem a képernyőt, és csak az járt a fejemben, hogy ezek mégis mi a túrót keresnek itt?
A számnak semmi mondanivalója… ilyenkor még jobban fájt a szívem a kiesett Svájcért meg Izraelért. :/
Hatalmas DISLIKE!
Ez az produkció, számomra érthetetlen módon mégis 112 pontot hozott a törököknek, ezzel a 7. helyre hajóztak fel.





19. Spanyolország: Pastora Soler -  Quédate conmigo 
A spanyol televíziót azzal vádolta, hogy nem segítették eléggé, hiszen nem akarták, hogy ő nyerje meg a Dalversényt és ezzel a szervezés rájuk háruljon.
Nagy esélyesnek tartottam én is, engem teljesen elvarázsolt! Szrrettem ahogy énekel, ahogy mozgott a színpadon! A dal második felétől csak egyetlen dolgora tudtam gondolni: Istenem, ez gyönyörű!
Ennek ellenére szerintem kevés volt neki ez a 97 pont, én sokkal fennebb helyezném a 10. helynél.





20. Németország: Roman Lob - Standing Still
Első gondolatom. Vééégre nem Lena! =D
A srác Düsseldorfban született, ahol a tavalyi Dalfesztivált is tartották. Sok versenytársához hasonlóan ő is zenész családból származik. :)
meglepett, hogy nem németül énekelt, az meg ledöbbentett, hogy a szám végén egy dankeschönt (őő…nem vagyok benne biztos, hogy ezt így írják….) nem suttogott el. XD
Én egyzserűen megzabálom a srácot! A hangját, a szám szövegét, a mosolyát, a mozgását! És összességében mindent, amit a színpadon művelt. :D ♥
110 pontot szerzett hazájának, ez a 8. helyre volt elég. 






21. Málta: Kurt Calleja - This Is the Night
Magát a számot imádtam. Amit a színpadon láttam, már kevésbé: irritáltak a gitárosok, mintha csak színpadi kellékek lettek volna... meg ha valóban annyi volt a szerepük, akkor még azt is nagyon rosszul csinálták. :S
Aztán. Mit keres az énekes kezén a kesztyű? Madonna effektus ilyen fiatalon? :o
Összességében szerettem… amíg a csaj meg nem szólalt. ^^ - de ennek ellenére, lehet, hogy a német számmal versenyezni fog az új csengőhangom címért. Tudni kell, hogy tavaly kb két hónapig volt Eric Saade Popular c. száma a csengőhangom, utána meg kb 10 hónapja a Blue I Can c. száma a csengőhangom, akik tavaly Angliát képviselték. :)
De a csengőhangom kérdését félre téve, annyit még elárulok, hogy Málta 41 pontot zsebelt be, ezzel mindössze a 21. helyig tudták felénekelni magukat.





22. Macedónia VJK: Kaliopi - Crno i belo
Első gondolat: ilyen számot nadrágban elénekelni? Aztán a  gondolatom egész a szám végéig elkísért. Én hiányoltam a fekete, földig érő, egyszerű ruhát. :)
De ez az egyetlen negatívum, mert többet nem sikerült találnom. ^^ Meglepett a váltás 20-30 mp-ig csak néztem a képernyőt, hogy akkor msot mi van?, aztán lassan tudatosult bennem, hogy ez nekem valójában tetszik. Sőt, mekkora egy szám! :D Mondjuk a vége felén lévő sikoly nélkül is tök jól meglettem volna. :D
71 pont, amelyet kaptak, a 13. helyre volt elég.





23. Írország: Jedward - Waterline
Tavaly nagyon ki voltam akadva rájuk. Egyszerűen nem értettem, hogy mit keresnek a Döntőben, azt meg pláne nem, hogy egyáltalán a 8. helyre hogy ugrálhatták fel magukat? :D
Most meg kedden majd’ idegbajt kaptam, hogy egyre fogynak a helyek, a Jedward ikreket mégsem mondják! :D
A tavalyi előadásukkal ellentétben, ez a mostani nagyon bejött, imádtam ahogy mozogtak, a hangjukat, a ruhájukat, a vizes jelenetet a végén. Meg egyszerűen mindent! A tavalyi produkciójuk BIG NO volt, az idei meg MEGABIG YES^^
Csak néztem és ámultam, hogy milyen egyszerre tudnak mozogni! Tuti, hogy rengeteget kellett gyakorolniuk! :)
A szivecske, melyet együtt mutattak a fél-fél kezükkel…! ♥♥♥ Enyniből megértitek a mondat végét? :D
Fülbemászó, játékos, táncolható, én ezúttal pont olyan értetlenül állok a 46 pont és 19. hely előtt, mint a tavaly a 119. pont és 8. hely előtt. :D
Azt hiszem, a keddi produkciójuk jobban sikerült, most a döntőben mintha picit lekésték volna a végét.
Amúgy tudtátok, hogy az egyik brit X-Faktorban egészen a negyedik helyig elértek? Tavaly ezen is eléggé kiakadtam. XD






24. Szerbia : Željko Joksimović - Nije ljubav stvar
Óriási kedvencem! ♥
A bevezetés nagyon gyönyörű volt! El tudnám hallgatni egész nap! Aztán ez a továbbiakban sem változott, miután Zeljko megszólalt. Egyszerűen mesés, kellemes hangja van! Az sem zavart, hogy nem értem a szöveget, mert így is sikerült elvarázsolnia.
Eurovíziós veteránnak is lehetne nevezni, 2004-ben Szerbia és Montenegró színeiben a 2. helyen szrepelt, 2008-ban pedig ő volt Belgrádban a Dalverseny férfi műsorvezetője.
Sajnáltam, hogy idén csak a 3. helyre volt elegendő az Európától kapott 214 pont.





25. Ukrajna: Gaitana - Be My Guest
Gyönyörű a ruhája. És itt ki is merül minden pozitív dolog, amit mondani tudok. Nekem egyszerűen csak nem tetszett, minden különösebb indok nélkül. A virágkoszorú emg rettentő ízléstelen volt a fején. Ennyi.
65 ponttal a 15. helyezést érte el.









25. Moldova: Pasha Parfeny – utar
Pasha eredeti keresztneve a Pavel. Ezt csak azért jegyzem emg, mert én nagyot néztem először, hogy ez meg hogy kerül ide, emrt ez nem román név. :D A Pavelre már rá lehet fogni. ^^ Amúgy ő is zenész családból származik, ha jól tudom, Zeneakadémián végzett, és egyszerűen imádtam! ♥
Ez a koreográfia még az elfogadható vonaglás keretein belül mozgott. Nagyon tetszett, hogy népidalokra emlékeztető kezdése volt, ami néha még a szám folytatásában is feltűnt néha-néha, dehét ne is csodálkozzunk, hiszen maga a cím is erről árulkodik, 
utar vagyis Hegedűs.
Egyszerűen nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek táncolni a TV előtt, meg ne dúdoljam Pashaval együtt a számot. :D
Óriási kedvenc! ♥♥ És a német meg málti számokat messze verve megvan az elkövetkező pár hónapra a csengőhangom, azt hiszem. :)
Jah, és majd' elfelejtettem, Pasha 81 pontot szerzett, ezzel 11. helyet szerezte meg. :)





Összességében nem volt jó, színes válogatást láthattunk. Mégis azt hiszem, nekem a tavalyi mezőny egy hajszálnyival jobban tetszett. :) A tavalyi beszámolómat itt nézhetitek meg. :)

Még egy annyit megjegyeznék, hogy annyira jó volt látni a tavalyi francia indulót, Amaury Vassili volt a bemondó! Nekem tavaly nagyon tetszett az ő előadása is! *.* És most hallani a hangját olyan jó volt! ♥ 


Ha igénylitek, elkészítem a saját listámat, hogy szerintem ki hányadik helyen kellett volna végezzen, vagy az elődöntőkről is készíthetek egy hasonló összegzést. :)

Köszi a figyelmet,
Isa♥
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből