2012. április 22., vasárnap

Vendégposzt | Néhány tipp Bloggereknek Vikitől

Sziasztok!
Most egy vendégposzttal jövök. Az elsővel a blog történelmében.^^ Nemrég találtam Viki blogjára, és nekem nagyon tetszik! Igényes, mindneről ír, nem ragad le egy témánál. Érdekes bejegyzéseket találhatnak nála a nem kifejezetten beauty bloggerek és olvasók is!
Az egyik bejegyzése szöget ütött a fejemben, hasonlót már én is szerettem volna írni, de végül úgy döntöttem, inkább őt hívom vendégbloggernek hozzám a poszttal. Így most az ő bejegyzését olvashatjátok, amit amúgy a blogján is megtaláltok. A kép szintén tőle van.


~*~*~*~


Nem azt fogom elmondani, amit már sokan mások leírtak (persze lehet átfedés), én a saját megközelítésemből adok egy-két tippet, mindenki maga döntse el, hogy egyetért-e vagy sem, hasznos-e vagy nem :) Azt még hozzáteszem, hogy én nem vagyok a világ legjobb bloggere, ez a poszt nem azért született, csak le szerettem volna írni pár alapvető dolgot, vagy ami nekem szemetszúr, ennyi :D


Az én néhány tippem:
- Válassz olyan háttért, ami egyszerű mégis rád jellemző. Lehetőleg ne hupikék háttér villogó glitter bettűkkel :p. Szerintem a fehér vagy világos háttérrel nem lehet melléfogni.

-A kommentelők szerintem nem szeretik, ha még a komment után be kell írni egy extra szót (nem tudom magyarul hogy hívják, nekem angolul van). Ez annyira felesleges. Semmit nem előzöl meg vele, esetleg csak pár olvasód kommentjét :p Főleg ha még el is gépelem, akkor hagyom a fenébe az egész kommentet. Design - Settings - Comments menüpontban be lehet állítani, hogy ne legyen "word verification". (Lehet, hogy Te észre sem veszed, eleinte én sem tudtam, hogy ezt be lehet állítani, csak az szúrt szemet, hogy nálam más, mint néhány bloggertársamnál. Aztán kitanulmányoztam. Engem valóban nagyon idegesít, ha pötyögni kell...:/ Örülök, hogy ezzel nem vagyok egyedül.^^ - Isa)

- Tudom, hogy vannak elkeserítő időszakok, amikor nem jönnek a kommentek vagy csak a negatívak.Olyankor sem szabad abbahagyni, vannak ilyen mélypontok. 

- Legyenek személyesebb posztok is, én azt vettem észre az olvasók szeretik megismerni a bloggert egy kicsit. Én az olyan bloggereket szeretem, akikre úgy tudok tekinteni, mintha a barátnőim lennének. (Ebben is dettó egyet értünk Vikivel. Szeretem megismerni azokat az embereket, akiknek a blogját nap mint nap látogatom és hozzászólásokkal is gyakran visszatérek hozzájuk. - Isa)

- Ha vettél valamit és nagyon örülsz neki, nyugodtan írj egy bejegyzést róla, nem kell hónapokig tesztelni, hogy megírd az örömödet. Ha lesznek még további gondolataid is róla, akkor majd írsz még egy posztot. Ennyi.

- Szerintem nem illik más blogokról képeket "lopni". Ha odaírod a címet, linket, az oké, de szerintem mindenki dolgozzon a saját képeivel(Annak én is örülök, ha szólnak, kérdeznek, mielőtt vinnének valamit. Szívesen is adom, ha tudom, megjelenik a forrás. És egy picit eltérve, az is bánt, hogy látom, hogy a román kötelezők magyar változatára is rengetegen rákeresnek, használják. Ez nem is baj, hiszen azért írtam ide ki, hogy bárki rátaláljon, anélkül, hogy annyit kelljen szenvedjen a megszerzéséért, mint én. De azért egy névtelen "Kösz" is baromi jól esne...:/ - Isa)

- Amikor képet töltesz fel, a méretét be lehet állítani. Szerintem a "Large" (ez a közepes, azt hiszem^^) verzió a legjobb vagy az "Extra Large". A kicsiket nem nagyon szeretem, főleg ha sok van és mindet egyessével végig kell kattintani, hogy nagyobb méretben is megnézzem.

- SZERINTEM az nem zavaró, ha a kommented végén ott van a blogod címe is, csak arra vigyázz, hogy azért a posztról írj... Kaptam már olyan kommentet, hogy a hajam az égnek állt :D Nem vágott témába egyáltalán. De ez csak vicces, nem törlöm ki, az ilyenre úgyse kattint senki. (Ezen én mosolyogtam. Mert aki engem ismer, ill. járok hozzá kommentelni, az már tudhatja, hogy sokszor a poszt olvasásának köszönhetően, vagy komment írás közben eszembe jut valami, és akkor oldalas kommenteket vagyok képes írni...és nem feltétlenül szól minden a posztról.˘˘ Sokszor személyes dolog. :D Sajnálom, ilyen vagyok, nagy a beszélőkém...:D - Isa)

- A rendszeresség szerintem a kezdetekben nagyon fontos. Persze sok-sok hónap után már nem lényeges, mert úgyis ismernek és emlékeznek rád egy-két hét kihagyás után is (el tudnád feledni Timit, Andit, Dorkát, Lolly-t, Zsuzsit stb? Ugye hogy nem :) )

- Legyen facebook oldalad és kommunikálj! Én sokáig nem csináltam facebook oldalt a blogomnak, aztán meg nem is nagyon posztoltam ott. Ez nagy hiba, mert a facebook rengeteg olvasót vonz majd. 

- A blogírás nem a szakmád, nem vagy újságíró, modell, profi fényképész, sminkes stb, ezért ha kritikát kapsz, mert ilyen vagy olyan a szemed, orrod, arcod, hajad stb... Ne érdekeljen, nincs tökéletes ember(Én még annyit hozzáfűznék, hogy ne vedd a szívedre. De a jó kritikából lehet építkezni, fejlődni. :) Tudom, ezt valahogy így gondolta Viki is. :) - Isa)
- Én is utálok gépelni, de fontos a helyesírás! A magyar egy gyönyörű nyelv, ha tele van hibákkal a poszt, akkor az elég nevetséges tud lenni és elveszti a hitelességét az egész. A gépelési hiba becsúszik, de a  nyelvtanra figyeljünk :)


- A jó minőségű képek fontosak. Ha nincs drága kamerád, akkor is lehetsz blogger csak szerencséesebb pl. kint fotózni, természetes fénynél, úgy jobb lesz a kép minősége. (Az én kamerámról inkább ne is beszéljünk...komolyan, egyre jobban felhúz a kicsike... na de erre majd szentelek egy külön posztot! Hátha ti okosabbak vagytok nálam! - Isa)
- Terméktesztelésnél érdemes odaírni, hogy hol lehet beszerezni az adott terméket, ill. mennyiért lehet megvenni. Zsákmányos posztoknál is jó, ha ott van az ára, én nagyon utálom, ha külön meg kell kérdezni a termékek árát. Hát nem ez a legfontosabb a vásárlásban? Ki mit és mennyiért fogta ki :D


 - Ne legyen Ctrl + C/ Ctrl + V... Ha csak kimásolod máshonnan a szöveget és nincs saját véleményed, az nem túl izgalmas.  (Bár a vendégposztoknál ez nem szokás...mármint, hogy a "háziasszony" belemásszon a posztba, bocsi Viki, de én nem tudtam megállni, hogy ne fűzzek hozzá ezt-azt. Mondtam, nagy a beszélőkém.^^ - Isa)

- S végül: a blog csak egy hobbi! Először a tanulás, aztán jöhet a blogírás :p Így sulikezdés alkalmával egyszerűen nem tudtam ezt kihagyni, bocsi :p (Ezt muszáj volt kipirosazni, mert nekem, így két hónappal érettségi előtt nagyon meg kéne fogadni ezt a tanácsot. :D És nem csak nekem, mindnekinek! Tanuljatok gyerekek, tanuljatok! - Isa)


(Még augusztusban írtam, látszik az utolsó mondatnál :p )
Mi a véleményetek? :D


EXTRA: Engem még nem találtak meg a beszólogató emberek (formspringem nincs, gondolom ez az oka :D ), de sok kedves bloggertársamnál látom az ilyesmit...  :( Nos, nekik kitartást kívánok és szerintem, ha nem adjuk meg a figyelmet az ilyen embereknek, akkor abbahagyják, ne foglalkozzatok velük. Válaszolni sem érdemes nekik, minek? 

Remélem volt 1-2 hasznos dolog is ebben a postban. Már NAGYON régen írtam és itt sírt szegény, hogy tegyem már ki... :D

~*~*~*~

Nos, ennyi lett volna. Köszönöm Vikinek a posztot! A posztból egy-két replikát kihagytam, a teljes posztot nála tekinthetitek meg.

Isa
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből